вівторок, 24 березня 2020 11:56

"Антиколомойський" законопроєкт готовий. Тепер рішення за Верховною Радою

"Антиколомойський" законопроєкт готовий. Тепер рішення за Верховною Радою
Приватбанк націоналізували у грудні 2016 року.

Кабінет міністрів затвердив законопроєкт №2571 про визначення компенсації ексвласникам банків.

Фінальну версію документа наприкінці минулого тижня узгодили з Міжнародним валютним фондом, пише "Новое время"

ЗМІ називає законопроєкт "антиколомойським". Документ є основним prior action Фонду, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова 3-річна програма на $5,5 млрд.

Тепер за проєкт закону повинна проголосувати Верховна Рада. Правлячій коаліції доведеться подолати опір олігархічного лобі на чолі з колишніми власниками "Приватбанку".

Документ гарантує неповернення виведених із ринку банків до колишніх власників і описує механізм компенсації для них, якщо рішення Національного банку про визнання банку неплатоспроможним за рішенням суду виявилося неправомірним.

Розроблення проєкту закону проходило під керівництвом міністра юстиції Дениса Малюськи, який також вів переговори з МВФ із цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського принизили. Його конфлікт із Коломойським неминучий

Влада поспішає отримати гроші МВФ, оскільки проблеми, пов'язані з поширенням коронавірусу і розвитком світової фінансової кризи, загострюються, пишуть журналісти.

Відразу ж після узгодження фінальної версії проєкту, вже в неділю 22 березня Офіс президента Володимира Зеленського повідомив, що глава держави провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою, обговоривши фінансово-економічну ситуацію в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Отримання додаткових коштів, понад згадані $5,5 млрд від МВФ можливе в межах нової програми фонду для країн з економіками, що розвиваються, і постраждалими від епідемії коронавірусу в $50 млрд.

Ніде не вказується, на яку суму може бути збільшена майбутня програма МВФ для України. Однак, уже зараз видно, що витрати на покриття дефіциту держбюджету значно виростуть, з урахуванням різкого зменшення податкових виплат від бізнесу через введення карантину, необхідність додатково фінансувати кампанію з боротьби з коронавірусом, відсутність на цей момент можливості для України позичати кошти через випуск держоблігацій (ОВДП і євроблігацій) у зв'язку із світовою фінансовою кризою.

У понеділок Кабмін затвердив проєкт і найближчими днями документ уже має з'явитися у Верховній Раді.

Найбільший комерційний банк в Україні - Приватбанк націоналізували 4 роки тому. Рішення про перехід у власність держави 18 грудня 2016 року ухвалили Кабмін і Рада нацбезпеки та оборони України.

До націоналізації Приватбанк належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Суди щодо банку з колишніми власниками досі тривають.

Зараз ви читаєте новину «"Антиколомойський" законопроєкт готовий. Тепер рішення за Верховною Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути