четвер, 19 грудня 2019 09:00

Подарунок до Миколая: Приватбанк перейшов у державну власність

Автор: Depositphotos
  Приватбанк націоналізували 19 грудня 2016 року.
Приватбанк націоналізували 19 грудня 2016 року.

Три роки тому націоналізували найбільший комерційний банк в Україні — Приватбанк. Рішення про перехід у власність держави ввечері 18 грудня 2016 року прийняли Кабмін і Рада нацбезпеки та оборони України. Оголосили вранці 19 грудня.

До націоналізації Приватбанк належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Колишні власники наприкінці 2016-го звернулись до держави з проханням врятувати банк, повідомили в Нацбанку. Держава докапіталізувала фінустанову на 155,3 млрд грн.

"Прийняли рішення про націоналізацію, щоб забезпечити стабільність банківської системи і захистити гроші людей. Розрив між резервами і кредитним ризиком банку станом на грудень сягнув 150 мільярдів гривень", - пояснював причини націоналізації прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

У соцмережах українці жартували, що Кабмін зробив собі подарунок на День святого Миколая. Розпочалася паніка. Щодня з банкоматів знімали понад 2 млрд грн. Пізніше ситуація стабілізувалася.

Автор: ForPost
  У соцмережах активно жартували про націоналізацію Приватбанку.
У соцмережах активно жартували про націоналізацію Приватбанку.

Суди по Приватбанку з колишніми власниками досі тривають. Так, 18 квітня 2019-го Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо незаконної націоналізації банку. Незабаром Нацбанк і Приватбанк оскаржили його. Розгляд апеляції на рішення банку відбудеться сьогодні - 19 грудня 2019 року.

В уряді пояснюють, що підстав для повернення Приватбанку колишнім акціонерам немає. Крім того, Кабмін планує стягнути з них витрачені при націоналізації банку кошти. Водночас Ігор Коломойський заявив про бажання отримати компенсацію у розмірі $2 млрд.

"Процедура виведення неплатоспроможних банків з ринку передбачає - якщо збанкрутілий банк купив новий інвестор, то попередні власники не мають права вимагати від нього відшкодування будь-яких збитків", - зазначає юрист Андрій Пожидаєв.

З іншого боку, гарантій, що Приватбанк не повернуть колишнім власникам, чекає Міжнародний валютний фонд. Це одна із умов продовження співпраці з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борг Коломойського перед Україною росте щодня на півмільйона доларів

У листопаді цього року Міністерство фінансів передало Приватбанк у власність Кабміну, щоб захистити банк. Це рішення пов'язують з тим, що в українських судах оскаржують договір купівлі-продажу акцій Приватбанку між Фондом гарантування вкладів і Мінфіном. Якщо Мінфін програє, повинен буде повернути акції колишньому власнику.

"Якщо націоналізацію скасують, це означає відміну всіх дій, які були зроблені після націоналізації, включаючи докапіталізацію банку. Тобто Приватбанк втратить капітал та визнається неплатоспроможним. Водночас у випадку негативного рішення маємо план, як утримати фінансову стабільність. Це буде складніше, це буде негативним сигналом для інвесторів. Але це не зруйнує нашу фінансову стабільність та співпрацю з МВФ", - пояснила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Приватбанк працює з березня 1992 року. На момент націоналізації обслуговував понад 3 млн пенсіонерів, 500 тис. студентів і 1,6 млн соціально незахищених громадян. За результатами роботи 10 місяців 2019 року Приватбанк збільшив прибуток до 28 млрд грн, що вдвічі перевищує результат минулого року. Протягом року Приватбанк запустив в роботу термінали з технологією розпізнавання обличчя — FaceID. Також оновив мобільний додаток Приват24, дозволи купувати валюту через термінали.

Зараз ви читаєте новину «Подарунок до Миколая: Приватбанк перейшов у державну власність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути