Ексклюзиви
середа, 16 жовтня 2019 20:23

Борг Коломойського перед Україною росте щодня на півмільйона доларів

Борг Коломойського перед Україною росте щодня на півмільйона доларів
У грудні 2016-го Приватбанк перейшов у власність держави. До націоналізації в установі масштабно відмивали кошти, підтвердила міжнародна детективна агенція "Кролл". Це призвело до збитків у $5,5 млрд. Фото: ДВ

Платники податків витратили 5,5 мільярдів доларів, щоб втримати Приватбанк від колапсу та врятувати усю фінансову систему держави. Тепер ці кошти треба якось компенсувати назад у бюджет. Рішення Апеляціного суду Лондона пришвидшить цей процес.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років.

"Сподіватись у цьому процесі на українські суди не варто. Вітчизняна феміда вже неодноразово доводила свою необ'єктивність. Тож єдиною альтернативою для Привату є рішення Лондонського суду - його просто неможливо не виконувати. Якщо Коломойський відмовиться компенсувати гроші, він буде замкнений на території України. Уся його бізнесова та фінансова діяльність за межами нашої держава буде паралізована. Заарештовані активи, що знаходяться закордоном, також після рішення суду перейдуть у власність України", - вважає експерт.

Британські судді досить однозначно налаштовані, каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський виторгував собі вигідніші умови ведення бізнесу і нашкодив державі

"Вони чітко визнають, що був факт масштабного відмивання коштів через банк. Тож немає причин сумніватись, що вирок буде на користь України. Це - питання лише часу. У першій інстанції розгляд позову Приватбанку проти колишніх власників буде тривати від одного до двох років. Потім очевидно Коломойський подасть апеляцію і таким чином затягне процес ще десь на рік. Але хороша новина для українців тут полягає у тому, що кожен день його борг збільшується на 500 тисяч доларів. Тож ми готові почекати.
Ключовим ризиком зараз є діяльність колишніх власників саме в Україні. Якщо Коломойський зможе взяти під контроль Приватбанк зсередини, уся справа посиплеться. Умовно кажучи, може намагатися ввести в керівництво банку своїх людей, які просто скасують позов до Лондонського суду", - додає банкір.

Лондонський апеляційний суд задовольнив скаргу на рішення першої інстанції, яку подав Приватбанк. Таким чином відмінив рішення, прийняте у листопаді минулого року про те, що судові органи Великої Британії не можуть розглядати позов українського банку проти його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Зараз ви читаєте новину «Борг Коломойського перед Україною росте щодня на півмільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути