субота, 15 травня 2021 13:03

Американський дипломат розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО

Американський дипломат розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО
Чого очікувати Україні від саміту НАТО. Фото: НАТО

Україні не варто мати занадто високих очікувань від саміту НАТО, який пройде в червні, заявив американський дипломат, екс-посол США в Росії, колишній заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу.

"Вважаю, що Україна діє правильно, коли підштовхує НАТО до виконання своїх обіцянок. У той же час Україні не варто мати занадто високих очікувань з приводу саміту в червні. Ми повинні розглядати наступні кілька років як період нових можливостей. У нас є нова адміністрація в Вашингтоні, яка однозначно прихильна суверенітету і незалежності України, готова надавати більше військової підтримки, ніж це було під час адміністрації Обами або Трампа, щоб посилити здатність України стримувати подальшу агресію Росії, яка сьогодні є безпосередньою загрозою", - сказав.

Вважає, з часом ця адміністрація готова підтримати Україну, щоб "зрушити з мертвої точки" в інтеграції в НАТО. Це може бути включення питання України і Грузії в стратегію "НАТО 2030" і перегляд політики Альянсу за результатами саміту в червні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС може розглянути членство України вже наступного року

Додав, що країни повинні виконати "домашню роботу", щоб відповідати критеріям членства, але таку роботу повинен виконати і Альянс: визначити, як країни, частина території яких знаходиться під окупацією, можуть бути захищені гарантіями по ст. 5 Договору НАТО.

НАТО не тримає слова і перетворюється з воєнно-політичної організації з чіткими гарантіями колективної оборони і безпеки на міжнародну безпекову організацію типу ОБСЄ. Заява міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, про те, що у червні швидше за все не отримаємо Плану дій до членства України в Альянсі, є свідченням цього, каже експерт з міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

Зараз ви читаєте новину «Американський дипломат розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути