Ексклюзиви
четвер, 12 грудня 2013 21:11

Спецтема: Євромайдан-2013

"Якщо Майдан достоїть, то не буде вже цієї влади" - вночі на Майдані вартують в кілька змін
18

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

- Оце вже буде Януковичу вічная пам'ять після штурму, - гурт молодих людей, обгорнутих у червоно-чорні прапори, швидким кроком спускається із Софійської вулиці до майдану Незалежності увечері.
Біля входу в будинок Профспілок зупинилися троє студентів з наплічниками, у шапках-вушанках.

- Ми два тижні тому своє діло зробили, а тепер усі роблять. Треба нам організовуватися у спеціальні бойові підрозділи Майдану. Прикинь, як гарно було б: щоби особливе майданне військо мало свою символіку майдану - щоб зі своїми гербами були і погонами. Перший символ у нас уже є - помаранчеві каски.

Священик 38-річний Костянтин Холодов прийшов на нічну зміну з металевою армійською каскою. Каже, таку придбав ще кілька років тому. Взув ґумові рибальські чоботи, під них три пари шкарпеток, куртка - військова, під нею тілогрійка.

- Вночі, коли був штурм, я кілька годин з чоловіками у лаві вистояв, стримуючи беркутівців. Не змерз. І ми їх відтиснули. Тут усе по-військовому організовано. Чоловіки поділені на підрозділи, ними керують ті, хто пройшов службу в армії.

З початком ночі військова дружина майдану іде на варту - чоловіки вдягають для захисту помаранчеві каски, до рук прив'язують дерев'яні дошки - щоб не зламати кістку в сутичці.
Нічна варта на Майдані працює в кілька змін - від 23 до 2 ночі, від другої до 5 ранку, від 5 до 7.

О 5 ранку втомлені і переохолоджені повертаються до будинку профспілок. Відпочивають на сцені і в кріслах актового залу, гріються чаєм, який для них за час варти приготували волонтери.
Чоловіки у помаранчевих касках, які цілу ніч боронили Майдан, відігріваються біля вогню і їдять пиріжки, які приносять їм з дому кияни.

- Вони бандитським рейдом хочуть іти. В нашій державі тяжко, щоб влада ішла назустріч народу. Оно подивіться, які в нас врожаї. Україна сама могла б прогодувати і себе, і пів-Європи заодно, - перемовляються між собою. - Якщо Майдан достоїть, то не буде вже цієї влади. Я вам кажу. Якщо достоїть.

Першим метро додому у спальні райони повертаються з нічної варти на Майдані чоловіки з накинутими на плечі державними прапорами. Виходять на станції Героїв Дніпра, ідуть втомленою ходою.
- Спати хочеться, - діляться враженнями. - Вчора, коли штурмували, ще адреналін тримав. А зараз сильно відчувається, що в сон хилить.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо Майдан достоїть, то не буде вже цієї влади" - вночі на Майдані вартують в кілька змін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

87

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути