неділя, 26 червня 2022 05:10

Яке рішення отримало найбільше голосів: підсумки роботи Верховної Ради

Народні депутати стали менше відвідувати засідання Верховної Ради.

Протягом 19-21 червня у парламенті відбулося 109 голосувань, повідомила "Опора".

  Народний депутат зі "Слуги народу" Андрій Мотовиловець (ліворуч) спілкується із колегою по фракції Анастасією Радіною і співголовою фракції "Європейська солідарність" Артуром Герасимовим.
Народний депутат зі "Слуги народу" Андрій Мотовиловець (ліворуч) спілкується із колегою по фракції Анастасією Радіною і співголовою фракції "Європейська солідарність" Артуром Герасимовим.

Рівень присутності депутатів на засіданнях становив 85% – трохи менше, ніж у травні. Всі голосування пропустили 27 народних обранців.

Присутність на засіданні 19 червня було майже на 4% кращою, ніж 21-го (присутні 370 депутатів проти 353).

Загалом парламентарії голосували "за" у 51,7% випадків, в 15% – "утримувалися", у 0,8% – голосували "проти". У 18% випадків – взагалі не голосували.

Рівень прогулів становив 14,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Королевської до Рабіновича: показали прогульників у Верховній Раді під час війни

Ухвалені рішення набрали від 226 до 315 голосів "за".

Найбільшу кількість голосів набрало звернення Верховної Ради до держав-членів Європейського Союзу та інституцій ЄС щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до блоку – 315 "за".

Скасували мита на експорт до Великої Британії

19 червня депутати ухвалили 15 законопроєктів і три постанови, а в першому читанні – ще два законопроєкти.

Звернулися до до урядів і парламентів іноземних держав щодо припинення дії договорів із РФ про уникнення подвійного оподаткування.

Якщо ця норма увійде в дію, товари російського експорту значно подорожчають на міжнародних ринках і будуть менш конкурентними.

Звернулися до структур ООН щодо засудження дій Росії з викрадення і примусового вивезення українських дітей.

Ратифікували угоду про скасування мита на всі товари, що надходять з України до Великої Британії на 12 місяців.

Підтримали виихід України з низки угод із СНД та з РФ.

Заборонили російську музику

Ухвалили закони:

щодо фінансової підтримки Українського культурного фонду на період дії воєнного стану і недопущення звільнення працівників;

змінили Податковий кодекс – скасували військовий збір для військовослужбовців на період їхньої участі у відсічі російської агресії;

про заборону ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з РФ, Білорусі і тимчасово окупованих територій України;

про заборону відтворювати російську музику на українському телебаченні, радіо, у розважальних закладах, школах, громадському транспорті, готелях, ресторанах, кіно та в інших публічних просторах;

відтермінували електронізацію скарг у публічних закупівлях. Тепер це можна буде зробити через шість місяців після завершення дії воєнного стану;

  Нардеп-"слуга" Федір Веніславський і голова Верховної Ради Руслан Стефанчук
Нардеп-"слуга" Федір Веніславський і голова Верховної Ради Руслан Стефанчук

змінили закон "Про професійну (професійно-технічну) освіту" – дозволили здобувати профтех освіту без одночасного здобуття повної загальної, яку можна буде здобути безоплатно в будь-який інший час упродовж життя; дозволити безоплатно здобувати профтех освіту за іншими професіями, але не раніше ніж через три роки після завершення безоплатного здобуття профтех освіти за попередньо здобутою професією;

зміни до законів щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження;

вдосконалили порядок виплати пенсій – щодо вибору установи банку, через яку виплачують пенсії. Раніше на це був уповноважений лише Ощадбанк;

щодо спрощення встановлення фактів народження і смерті осіб в умовах воєнного стану;

про вимогу від забудовників проєктувати і споруджувати бомбосховища у кожній новій будівлі.

Стамбульська конвенція

20 червня депутати ухвалили чотири законопроєкти.

Проголосували за закон про засади державної антикорупційної політики на 2021-25 роки.

Ратифікували Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьби із цими явищами – Стамбульську конвенцію.

Ухвалили закон про управління відходами. Який дозволить: закрити старі сміттєзвалища, а решту привести до європейських норм; побудувати сучасну сміттєпереробну інфраструктуру; встановити принцип "забруднювач платить"; впровадити розширену відповідальність виробника.

  Депутати слухають виступ по відеозв'язку прем'єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен.
Депутати слухають виступ по відеозв'язку прем'єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен.

Змінили закони щодо збереження лісів. Запровадили економічне стимулювання лісорозведення – відшкодування витрат власникам лісів і лісокористувачам під час створення лісів.

Спростили процедури реєстрації самозаліснених ділянок і зняли обмеження щодо надання у власність ділянок для лісорозведення.

Змінили Податковий кодекс

21 червня ухвалили три законопроєкти, у першому читанні – п'ять.

Змінили Податковий кодекс щодо перегляду окремих пільг з оподаткування. Повернули мита і ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів з 1 липня.

Відновили раніше скасоване оподаткування: для товарів, що їх ввозять платники єдиного податку першої, другої та третьої груп; для підприємств, що не сплачують ввізне мито; для транспортних засобів, ввезених громадянами.

Ухвалили закони щодо податкових стимулів для індустріальних парків.

У першому читанні ухвалили законопроєкт про приєднання до режиму спільного транзиту NCTS (нова комп'ютеризована транзитна система) і подальшу гармонізацію Митного кодексу України з Митним Кодексом ЄС.

Також – про мораторій на підвищення тарифів на опалення, гарячу воду і газ для населення за рахунок залучення понад 180 млрд грн від міжнародних партнерів на покриття різниці тарифів.

Через прогули майже сотні депутатів засідань Верховної Ради бюджет України зекономив 5,12 млн грн.

З початку року держава витратила на компенсацію житла в столиці для нардепів майже 7,2 млн грн. Компенсацією за цей час скористалися 141 депутат.

Зараз ви читаєте новину «Яке рішення отримало найбільше голосів: підсумки роботи Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути