четвер, 17 липня 2014 12:42

Акції російських підприємств різко обвалилися через санкції Заходу

Чергові економічні санкції проти Росії, які ввели Євросоюз та США, вже із самого ранку відчули на собі найбільші підприємства РФ.

Як повідомляє ТСН, за даними Московської міжбанкової валютної біржі станом на 11:30 за київським часом, акції крупних банків та нафтогазових гігантів упали на 1-6%.

Найбільші падіння мають акції підприємств "Новатек" (6,41%, другий за обсягами видобутку в Росії виробник природного газу), "Роснефть" (4,89%), банк ВТБ (2,95%),"Сбербанк" (2,67%), "Газпром" (2,13%), "Лукойл" (1,9%).

 

Тим часом російський опозиційний політик Олексій Навальний вважає, що чергові санкції коштуватимуть економіці Росії одного відсотка ВВП, а це приблизно 200 млрд доларів або ж 300 "КамАЗів", заповнених 100-доларовими купюрами.

"Якщо раніше, з моєї точки зору, негативно впливали на економіку Росії не санкції як такі, а сам факт їх введення, то цього разу саме санкційні заходи виглядають досить болісно. Нічого катастрофічного, звичайно, але це все обійдеться не менше 1% ВВП, тут я згоден з оцінкою Morgan Stanley. 1% ВВП - це дуже багато. Тут побутова логіка "якщо від рубля відняти одну копійку, то все одно залишається рубль" не працює", - зазначив Навальний у повідомленні на своєму сайті. Політик говорить, що Росії може допомогти кредитами Китай, але "щось, звичайно, можна буде зайняти і у них, але там не три, а 33 шкури здеруть".

 Експерт відділу розслідувань Фонду боротьби з корупцією Микита Кулаченков і соратник Навального після аналізу нових санкцій США проти Росії зазначив, що "фактично США поступово закривають для РФ вихід на міжнародні ринки капіталу. Тобто нам м'яко відмовляють у можливості користуватися благами і принадами цивілізації. КНДР зовсім ніде взяти грошей у борг, ми йдемо в ту ж сторону".

Нагадаємо, США ввели персональні санкції проти одного з ватажків терористів на Донбасі Олександра Бородая, заступника голови Державної думи Федеральних Зборів Росії Сергія Нєвєрова, помічника президента Росії Ігоря Щеголева, міністра у справах Криму Олега Савельєва та інших осіб.

Серед юридичних осіб – російські компанії оборонного комплексу, зокрема концерт з виробництва автоматів "Калашников". У Сполучених Штатах заборонили будь-які операції з цими підприємствами, а їхні активи підлягають блокуванню. По суті, американцям заборонили купувати зброю російського виробництва, наголошує Кулаченков.

У США також заборонили будь-яку співпрацю з терористичними "ДНР" та "ЛНР". Водночас у США ввели і секторальні санкції - заборонили окремі види операцій з певними юридичними особами. Зокрема, у списку значаться банки ВЕБ, "Газпромбанк" та газонафтові гіганти "Роснефть" і "Новатек". Тим часом санкції ЄС більше стосуються "замороження" фінансування та кредитування різних програм у Росії.

Зараз ви читаєте новину «Акції російських підприємств різко обвалилися через санкції Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути