неділя, 20 січня 2013 20:01

"Як стріляти не навчуся, буду в окопах борщ варити" - у Києві відбувся мітинг націоналістичних сил
16

20 січня на Софійській площі відбулася акція з нагоди святкування Дня соборності України
Фото: Фото: Ольга КАМЕНЄВА
На площі зібралося близько 200 людей
Чоловік із гучномовцем шикує людей у колони по четверо у ряді
Люди розгортають прапор України 30 на 40 метрів
Люди розгортають прапор України 30 на 40 метрів

- Вишиванка, шаровари, Януковича - на нари, - сміється 22-річний студент Петро і разом із півсотнею людей розгортає прапор України 30 на 40 метрів на Софійській площі. 20 січня тут відбувається акція з нагоди святкування Дня соборності України.

Зібралося близько 200 людей. Майорять прапори із символікою Народного руху України, Конгресу українських націоналістів, Української народної партії. Чоловік із гучномовцем шикує людей у колони по четверо у ряді.

Студентка Київського інституту міжнародних відносин 17-річна Ірина Прокопишин однією рукою вхопилася за прапор і хукає на іншу.

- Прийшла, щоб потриматися за цей прапор і повірити у щасливе майбутнє своєї нації, - говорить вона. - Ви ж бачите яка у нас влада, як вони до нас ставляться. Хіба ми такого заслуговуємо? Треба не складати рук, а вірити і відстоювати свої права, не мовчати - показувати, чого ми насправді хочемо. Якби була революція, то я б вийшла.

Дідусь у сірій куртці та шапці-вушанці стоїть неподалік та прислухається до розмови.

- Дитино, яка ж революція, - каже і хитає головою. - Та хто ж її буде робить? Там, на Донбасі, ніхто в Україну не вірить.

Дівчина швидко обертається до нього.

- Я родом із Борислава, зі Львівщини, - говорить схвильовано. - Але знаю, нічим Східна Україна від Західної не відрізняється. Такі самі українці.

-  Відходимо на пару кроків назад, - командує хлопець із гучномовцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди на Європейській площі вимагають вступу України в НАТО і відмежування від Росії

Двоє чоловіків тримають паперовий плакат із написом "22 січня 1918 року - незалежність проголошено. 22 серпня 1991 - відновлено". Букви напису трохи затерті. Правий кут плаката - надірваний. Викладач педагогіки 40-річний Василь Руденко зашпортується.

- Сучасна Україна успадкувала кордони колишньої Радянської соціалістичної республіки і частина етнічних українських земель опинилася поза межами на півночі, заході, - тихо говорить. Обличчя бліде, одягнутий у коричневе пальто та чорну шапку. На плечах - червоний дитячий рюкзак. - Хочемо звернути увагу на тих українців, які опинилися там. Закликаємо усіх до єдності.

О 13:50 колона рушає до Європейської площі. Попереду двоє чоловіків несуть плакат "Соборну Україну до Соборної Європи". Колону очолює голова Секретаріату Головного Проводу Конгресу Українських Націоналістів Володимир Манько.

О 14 год біля Українського дому розпочинається мітинг.

На східцях встановили мікрофон.

- Ваня, підтягуй усіх наших сюда, - говорить огрядний міліціонер у рацію. - Не треба цепочьку. Просто, шоб на проїжджу часть не вийшли.

- Ми відзначаємо і говоримо сьогодні про день соборності України на Європейській площі у центрі міста Києва, - розпочинає свій виступ голова Молодого народного руху 31-річний Іван Крулько. - Але за всі роки незалежності України, наша держава ще ніколи не була так далеко від Європи і Європейського союзу, як сьогодні, за керівництва теперішньої окупаційної влади. Яка головна цінність цієї влади? Гроші, шансон із "Муркою", Митний союз і криміналітет.

Люди аплодують. "Януковича на нари", - кричать.

- Цей уряд -ставленики Кучми, - махає правою рукою 77-річний киянин Михайло Кожевніков. - Кучма тоді хотів нас довести до Євразії, а тепер його люди: Янукович, Литвин, Азаров, Табачник туди ж. Змінити ситуацію можна тільки загальним виступом. Якщо нам дозволять вибори, тоді добре. А, якщо вони і далі будуть продовжувати фальшувати, то іншого просто не залишиться. Влада сама людей спонукає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головна цінність для чинної влади - "шансон із "Муркою" та криміналітет" - "рухівець"

Пенсіонерка 62-річна Любов Іванівна у лисячій шубі та хустині з народним орнаментом стоїть на сходах і усміхається. Обличчя - нафарбоване, на повіках світлофіолетові тіні, губи та щоки - рожеві.

- Радіє серце, коли люди отак збираються, - каже. - Правда, сьогодні малувато, бо слизько, бояться видно щось зламати. На Покрови зібралося 30 тисяч. Треба по одной зернинкє Україну збирати. Ми зберемо, як Бог допоможе. Я всіх пенсіонерів у своєму будинку переконувала: голосуйте не за три гривні до пенсії, а думайте про дітей і внуків. Хочу, шоб закон працював для усіх рівно. Шоб пенсії, не були одному 40 тисяч, а мені - 985 гривень. Молодь наша, та, шо не пє, не курить, європейська, вже готова. Як будуть давити, то революція наспіє. Я просила, шоб мені дали автомата. Кажуть: "Ви ж стріляти не вмієте". Як стриляти не навчуся, буду в окопах борщ варити.

Зі сцени виступають Володимир Манько, Юрій Гнаткевич, Олексій Кляшторний.

О 14:20 ведучий зачитує резолюцію:

-  Закликаємо українців до спротиву будь-яким утискам наших споконвічних прав і свобод, так і до згуртування навколо першочергової національної ідеї "Соборну Україну до Соборної Європи", де наші цінності мають шанс не тільки зберегтися, а й зміцнитися та стати незворотними. Хто за?

Люди аплодують і кричать "за".

До мікрофона підходять п'ятеро бабусь у шубах та хустинах. Із-під верхнього одягу виглядають краєчки вишиванок. Дідусь грає на сопілці.

- А ми тую червону калину підіймемо, а ми нашу славну Україну гей-гей розвеселимо, - співають жінки.

Люди підхоплюють.

О 14:30 мітинг закінчується.

Зараз ви читаєте новину «"Як стріляти не навчуся, буду в окопах борщ варити" - у Києві відбувся мітинг націоналістичних сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

353

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути