понеділок, 27 листопада 2017 19:48

Як напрацювалася Рада за три роки: плюси і мінуси очима політологів

3 роки тому, 27 листопада, нардепи Верховної Ради восьмого скликання склали присягу. Їх обрали українці на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року.

Що встиг зробити парламент за 3 роки і що має зробити, Gazeta.ua запитала в експертів.

Автор: ukrinform.ua
  Віктор Таран: "Депутати мають проголосувати за виборчу реформу"
Віктор Таран: "Депутати мають проголосувати за виборчу реформу"

Віктор Таран, політолог:

"Після Революції гідності від парламенту очікували системного реформування країни. Адже тоді залишався соціально-економічний скелет Радянського союзу, потрібно було повністю змінювати правила. Тут більшість завдань Рада виконала — ухвалені пенсійна, освітня, медична реформи, енергетичного ринку та антикорупційна, децентралізація. Цей парламент виявився найбільш прогресивним за усі попередні.

Однак досі депутати не проголосували виборчу реформу. Для розвитку економіки — земельну. Це 2 стратегічних завдання.

Хвороби попереднього парламенту частково перейшли в теперішній. Бачимо проблеми із персональним відвідуванням і кнопкодавством, кулуарщину і політиканство, коли власні інтереси ставлять вище за державні.

Кожен наступний парламент після Майдану має ставати все кращим. Для цього суспільство та політики мають працювати спільно".

Автор: radiosvoboda.org
  Володимир Фесенко: "Головне розчарування — дисципліна депутатів"
Володимир Фесенко: "Головне розчарування — дисципліна депутатів"

Володимир Фесенко, політолог:

"При всіх критичних зауваженнях до парламенту, зроблено чимало. Не кожне скликання парламенту спроможне внести зміни до Конституції, змогли проголосувати судову реформу.

Попри неоднозначне ставлення до реформ, їх все ж таки вдалося провести. Хоча і дуже непросто. Це є серйозним досягненням.

Зуміли подолати кризу 2016 року — парламентську і урядову.

Головне розчарування — дисципліна депутатів. Бачимо масові прогули, низький рівень парламентської культури, постійне порушення регламенту. Кожного пленарного тижня у Верховної Ради своя "чорна п'ятниця".

Так і не реалізували повноцінну парламентську реформу. Депутатам треба визначитися із правилами виборів за відкритими списками - проводити реформу чи ні. Треба сформувати новий склад Центральної виборчої комісії. Накопичилось багато невирішених кадрових питань — Рахункова палата, аудитор НАБУ, голова Нацбанку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців вважають ситуацію напруженою, але на Майдан не йтимуть

У Раді працює 422 депутати — 224 обрані за списками партій і 198 — в одномандатних округах. Свої повноваження парламент має припинити 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Як напрацювалася Рада за три роки: плюси і мінуси очима політологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути