Ексклюзиви
вівторок, 07 грудня 2021 15:35

Як гальмують справу НАБУ проти Татарова: інфографіка

Понад рік тому антикорупційні органи відкрили кримінальне провадження щодо заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. За цей час на шляху розслідування створювали безліч штучних перешкод, і як наслідок – прогресу немає.

Інфографіку опублікувло "Слово і діло".

20 жовтня 2020 року Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження.

Татарова підозрюють у причетності до надання хабаря за фальсифікацію експертизи у справі колишнього нардепа і забудовника Максима Микитася. Той є фігурантом розслідування про зловживання і розкрадання коштів під час будівництва житла для Національної гвардії.

Татаров до ОП працював адвокатом і представляв інтереси компанії Микитася "Укрбуд".

 

2 грудня 2020-го НАБУ і САП підготували підозру Татарову. Але її не вручили, тому що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели справу. В антикорупційному бюро такі дії назвали саботажем.

14 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк зобов'язав Венедіктову передати справу від НАБУ до Держбюро розслідувань.

САП намагалася оскаржити рішення Вовка, але суд відмовився відкрити провадження. Скарга Венедіктової до Верховного суду теж не дала результату.

18 грудня Татарову таки повідомили про підозру у причетності до надання хабаря за видачу недостовірного висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Нацгвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський реставрує систему, проти якої виступали два Майдани - Грицак

За кілька днів Татаров написав заяву про призупинення службових повноважень у зв'язку з "істотним суспільним резонансом".

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що бюро ініціюватиме арешт Татарова. Але наприкінці 2020-го Антикорупційний суд не зміг обрати йому запобіжний захід.

23 грудня Офіс генпрокурора передав провадження з НАБУ до СБУ, яку очолює друг президента Володимира Зеленського Іван Баканов.

У НАБУ це назвали безпрецедентним в історії України втручанням у розслідування. Венедіктова заявила, що не причетна до зміни підслідності, оскільки рішення підписав її заступник.

На початку цього року Антикорупційний суд зобов'язав Венедіктову розглянути клопотання про повернення справи Татарова до НАБУ.

Тоді ж на початку року в.о. керівника САП Максим Грищук розповів, що ДБР порушило проти нього справу після підписання підозри Татарову. А Микитась підтвердив, що Татаров свого часу допомагав йому вирішувати питання "Укрбуду" за допомогою свого впливу в МВС.

У лютому апеляція ВАКС зупинила рішення суду, яким справу забрали із НАБУ. Але спроби бюро повернути справу були безуспішні.

1 березня закінчився термін розслідування справи. Шевченківський районний суд міста Києва двічі відмовився продовжувати розслідування.

В Офісі генпрокурора у відповіді на запит повідомили, що слідство не завершили: справу не закрили, але й не відправили до суду.

Під час Майдану Татарову дав звання "Заслужений юрист України" колишній президент Віктор Янукович за поданням тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

У червні петиція за звільнення Татарова назбирала необхідні 25 тис. голосів. Президент Зеленський відмовився його звільняти.

Зараз ви читаєте новину «Як гальмують справу НАБУ проти Татарова: інфографіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути