вівторок, 01 лютого 2022 16:27

Ахметов шантажує Україну в енергетиці - журналістське розслідування

Ахметов шантажує Україну в енергетиці - журналістське розслідування
Ахметов - найбагатший в Україні. Його статки оцінюють в $7,6 млрд. Фото: Getty Images

Компанія "Dtek energy" олігарха Ріната Ахметова накопичувала гроші на рахунках в момент, коли на теплоелектростанціях стрімко падали запаси вугілля.

Про це розповіли журналісти Bihus.info.

Менеджмент компанії ДТЕК пояснював невиконання умов щодо мінімальних запасів вугілля на ТЕС відсутністю обігових коштів. Але дані зі звітності самої компанії свідчать – гроші були.

На кінець червня минулого року на рахунках нідерландської "Dtek energy B.V" було $14 млн (або 388 млн грн), а вже на кінець вересня - $51 млн (або понад 1,3 млрд грн).

Компанія є співвласницею "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Дніпроенерго" і "ДТЕК Східенерго", які володіють теплоелектростанціями.

У цей же проміжок часу почали стрімко падати запаси вугілля на українських ТЕС, про що заявляли в національній енергетичній компанії Укренерго, яка відповідає за безперебійну роботу енергосистеми.

Українські ТЕС зобов'язані забезпечувати гарантовані (мінімально необхідні для роботи) запаси вугілля. Це частина ліцензійних умов. За їх порушення на компанію накладають штраф (1,7 млн грн).

У ДТЕК говорили, що вони не мали обігових коштів на купівлю вугілля. Судячи із коштів на рахунках компанії, ця версія викликає сумніви, пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов тримає монополію на залізниці

За даними Бізнес.Цензор, за 10 місяців спалили 1,5 млн тонн вугілля для продажу електроенергії в Європу. Це більш як 10% від загального обсягу спаленого компанією вугілля на рік. А їхні ТЕС при цьому стояли з напівпорожніми складами.

Водночас у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг торік заявляли про тиск з боку ДТЕК та її лобістів. На енергетичному ринку говорять, що тиск здійснювався для збільшення ціни на електроенергію, шляхом скасування обмеження максимальної ціни – так званих прайскепів.

З такими самими проханнями до комісії звертався міністр енергетики Герман Галущенко.

Результатом таких звернень, схоже, стало неодноразове підвищення прайскепів комісією НКРЕКП в обох торгових зонах: в ОЕС (об'єднана енергетична система, сполучає вісім регіональних електроенергетичних систем) України - до 2 грн за кВт/год вночі і 4 грн за кВт/год вдень і на "Бурштинському енергоострові" - до 1,65 грн за кВт/год вночі і 3 грн вдень.

У самій комісії НКРЕКП кажуть, що компанія просила значно більшого підвищення граничної ціни.

"Треба пошантажувати владу? Зробимо вигляд, що аварія на ТЕС", - пишуть журналісти.

ДТЕК контролює близько 70% теплової генерації. ТЕС потрібні в енергосистемі, насамперед в пікові години споживання для маневрування найбільших виробників енергетики АЕС.

Рінат Ахметов - найбагатший олігарх в Україні. Його статки за рік зросли майже утричі - з $2,8 млрд до $7,6 млрд, повідомляли ЗМІ.

Олігарх купив віллу на Лазуровому узбережжі у Франції вартістю €200 млн або 5,3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов шантажує Україну в енергетиці - журналістське розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути