Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2016 16:31

Адвокат розказав про ціни в судах

Адвокат розказав про ціни в судах
Фото: ru.telekritika.ua

В Україні купити посаду судді можна за 100 тисяч доларів. Гроші "відбивають" за кілька років хабарями. Про це Gazeta.ua розповів адвокат Олег Веремієнко.

"Ходить "такса" в 100 тисяч доларів. Коли ми були студентами, часто жартували: "Можна піти взяти в банку кредит і назначитися суддею". Зараз – це вже не жарт. Один із способів попасти на суддівський екзамен – захистити дисертацію. Є люди, які за великі гроші їх пишуть. Зі збереженням авторських прав це коштує, мінімум, 10 тисяч доларів", – розповідає Олег Веремієнко.

Судді, які працюють, також мають свої розцінки, говорить адвокат.

"Є справи, коли треба вирішити – дати людині 8 чи 15 років ув'язнення. Якщо сім'я підсудного – прості люди, визначають таксу, припустимо, – 1000 доларів за один рік. Прямо в руки судді гроші не беруть. У них є свої адвокати, посередники. Ті говорять людині: "Якщо хочеш отримати 7 років, а не 15 – маєш заплатити таку то суму". Якщо умовно – сума збільшується в кілька разів. Зверху платять за ризик і адвокату. Буває, суддю провокують взяти хабар. Фіксують це, але хід справі не дають. Просять надавати послуги, наприклад, когось посадити чи відмовити адвокатам в апеляції за мовчання".

На думку адвоката, корупція в судах починається з моменту здачі суддею екзамену.

"Якось з журналістом Олексієм Кутєповим пішли на суддівський іспит з камерами. Комісія декларує, що він анонімний. Але за півгодини до його початку у всіх потребували паспорти. Їх просканували. Всіх ідентифікували. На руки дали картки з номерами. Втрата анонімності означає, що списки тих, хто здасть іспит складені заздалегідь. Зрештою, його склали доньки і синочки суддів", – каже адвокат.

На його думку, потрібно вводити жорстку декларацію майна та контролювати суддівські екзамени.

"Якщо люди не можуть пояснити походження грошей – все, на вихід. Журналістам і суспільству треба контролювати процес суддівських іспитів. Як вони здаються, на чому кандидати їздять, хто по балам проходить, а хто ні. Перевіряти це все. В Польщі таким способом навели порядок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій відреагував на історію із суддею Чаусом

Нагадаємо, 9 серпня у Києві викрили суддю Дніпровського райсуду Миколу Чауса на хабарі 150 тисяч доларів. Гроші отримав від наркоділка за звільнення від покарання. Арештувати Чауса заважає його недоторканність, зняти яку може лише парламент. Однак до Верховної Ради така пропозиція не надходила.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат розказав про ціни в судах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути