вівторок, 06 листопада 2012 16:53

"Яценюк торгується — хоче взяти з паршивої вівці хоча б жмут шерсті" - Небоженко

"Яценюк торгується — хоче взяти з паршивої вівці хоча б жмут шерсті" - Небоженко
Віктор Небоженко. Фото: ukrinform.ua

Віталій Кличко та Олег Тягнибок — молоді політики, які не мислять масштабно і поки не розуміють правил гри. Арсеній Яценюк демонструє раціональний бізнес-підхід, якому не місце у політиці. Власне тому, думки опозиціонерів щодо перевиборів постійно змінюються. Про це у коментарі розповів політолог Віктор Небоженко.

"Усі претендують на лідерство, а лідера немає. Кличко не хоче поступатися Яценюку, Тягнибок — Кличку. Кожен тягне у свій бік. На відміну від влади - де все централізовано, на чолі із мовчазним президентом. Віце-президентом у політичиному плані виступає Азаров, який все говорить замість нього. Тобто ролі чітко розподілені. В опозиції ж кожен хоче запропонувати таку ініціативу, яка зробить начальником саме його. Інтереси у всіх спільні — боротися із владою. Однак намагання кожного якось виділитися створюють дискомфорт для всіх інших. Сьогодні один перемагає, завтра інший. Ми ж бачимо лише один бік — опозиція запропонувала одне, завтра — відмінила. Насправді ж це кожного разу ідеї когось із трьох лідерів політичних партій. Януковичу пощастило із такою опозицією. Вони не можуть сісти, закритися на 5 годин, як анклав кардиналів, розподілити ролі, і вибрати хоча б на рік когось одного за керівника", - каже Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За результат "Свободи" Тулуб не подякує Табачнику і Колесніченку

На думку політолога, опопизція повинна була скласти список із 32 округів та передати його міжнародним спільнотам.

"Мова йде не про перегляд 5 округів, а про 32. Список яких повинен бути переданий євроорганізаціям, іншим євроінстанціям. Люди, які офіційно перемогли завдяки фальсифікаціям не повинні сприйматися на Заході як парламентарі України. Опозиція повинна вимагати перевиборів у 32 округах, не в 5. Дуже сильно відчувається, що веде Яценюк. Він і півтори роки тому казав, краще будь який закон про вибори, ніж ніякий. Сьогодні ж він каже, краще 5 округів, аніж жодного. Це спроба взяти менше, хоча б щось, хоча б жмут з паршивої вівці, це - не лідерська позиція. Кличко і Тягнибок ще молоді політики, не увійшли в роль, не відчувають масштабу, не розуміють правил гри. А те, що пропонує Яценюк, це і нашим, і вашим. Колись пішли на поводу у Партією регіонів, і проголосували за закон про вибори. Сьогодні уся Україна постраждала. Як результат цієї політичної помилки, пропонують іншу помилку. Начебто це - краще ніж нічого. Але ж сфальшовано було у 32 округах", - наголошує Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада грає на зміцнення опозиції — Фесенко

Він стверджує бізнес-підхід до проблеми Яценюка не має права на життя у політиці.

"У Яценюка бізнес-підхід: спочатку я називаю більшу ціну, торгуюся і сходжуся на середній. Але це - не політичний підхід. Не думаю, що йому бракує мужності, він просто мислить не як політик. Він гарно говорить, ну то й що?", - сказав політолог.

Він також додав, що найважче у цій ситуації Гриценку, який часто пропонує мудрі рішення, та до нього ніхто не дослухається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція вже не хоче перевиборів і погрожує визнати вибори недійсними

"Анатолію Гриценку дуже важко, адже він повинен підтримувати свого лідера, Яценюка.н Він не має права грати у свою гру. Я йому не заздрю. Його пропозиції не будуть підтримані Яценюком, Кличком та Тягнибоком, бо вони у різних вагових категоріях. Гриценко запропонував із самого початку шукати важелів впливу на владу. Однак до нього не дослухалися. Адже подібні пропозиції повинні надходити від лідерів. Хіба Яценюк таке стерпить? Реально незабаром опозиція втсупить у таємні переговори із владою, і врешті піде на компроміси. Створять якісь комітети, що будуть захищати принижених мажоритарників".

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк торгується — хоче взяти з паршивої вівці хоча б жмут шерсті" - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути