четвер, 01 липня 2010 09:55

Яценюк і Гриценко розкритикували законопроект "Регіонів" про місцеві вибори

Яценюк і Гриценко розкритикували законопроект "Регіонів" про місцеві вибори

Низка політичних сил різко виступили проти законопроекту про місцеві вибори, внесеного Партією регіонів.

Як пише КоммерсантЪ-Украина, їх обурила пропозиція ПР заборонити брати участь у місцевих виборах тим партійним організаціям, які зареєстровано після 31 жовтня 2009 року.

Учора лідер партії За Україну! народний депутат В"ячеслав Кириленко заявив, що у разі прийняття зареєстрованого Олександром Єфремовим (Партія регіонів) законопроекту N 6601 Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів багато партій втратять право брати участь у місцевих виборах.

"Намагаючись позбавити українців свободи слова, зборів і багатьох інших прав, влада тепер хоче відібрати у людей ледь не найважливіше право - право вільно обирати своїх представників", - упевнений Кириленко.

Крім Кириленка незадоволення цією нормою вчора висловили і представники інших опозиційних партій, які почали активно займатися партійним будівництвом в період президентської кампанії і не приховували своїх намірів брати участь у місцевих виборах.

Серед них - лідер партії "Фронт змін" народний депутат Арсеній Яценюк. "Автори законопроекту чудово знали, що з нинішніх 682 місцевих і 27 обласних організацій Фронту змін лише 18 було зареєстровано до 31 жовтня минулого року, і, відповідно, тільки вони зможуть брати участь у виборчій кампанії цієї осені", - сказав Яценюк.

Його підтримує і голова партії Громадянська позиція народний депутат Анатолій Гриценко, який назвав це положення законопроекту шулерським.

"Ця норма фактично консервує нинішню владу і чинну партійну систему, - обурено заявив він. - Тут і не пахне бажанням демократизувати виборче законодавство - це просто бажання регіоналів відсікти нові політичні сили, що зарекомендували себе під час президентських виборів".

Ініціативою незадоволені не тільки лідери опозиційних сил, але й політичних структур, представлених у владі. Так, заступник голови партії Сильна Україна Кость Бондаренко заявив, що дана "дискримінаційна норма спрямована проти багатьох політичних сил".

"Думаю, що ініціатори цього законопроекту навряд чи знайдуть більшість у Раді. Навіть ті люди, які перейшли в коаліцію з опозиційних фракцій, мають свої партії, амбіції і інтереси на цих виборах", - додав Бондаренко.

У самій Партії регіонів відкидають всі підозри в нестачі голосів за прийняття документа і стверджують, що запропонований проект є найбільш демократичним. "Законопроект консолідував думку більшості депутатів, - заявив учора Олександр Єфремов. - І якщо хтось за нього не проголосує, йому складно буде пояснити потім свою позицію".

Нагадаємо, законопроект N 6601 передбачає заборону на участь у виборах для блоків політичних партій, запроваджує змішану пропорційно-мажоритарну виборчу систему, а також виключає з виборчого процесу кандидатів у мери, які балотуються шляхом самовисування.

У ч. 3 ст. 35 законопроекту йдеться, що місцева організація партії може висувати кандидатів за умови, що вона зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до виборів. Як відомо, представники Партії регіонів планують провести місцеві вибори 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк і Гриценко розкритикували законопроект "Регіонів" про місцеві вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути