середа, 28 листопада 2012 12:37

Абсолютну владу можна отримати виключно на референдумі - Гавриш

Абсолютну владу можна отримати виключно на референдумі - Гавриш
Фото: ru.golos.ua

Екс-перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш вважає закон про всеукраїнський референдум продуктом політичної технології, який зорієнтований виключно на президентські вибори.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

"Закон має на меті максимально закумулювати у президента всю політичну систему влади. Президент стає на чолі країни і емоційно, політично, психологічно сприймається, як не просто лідер нації, а як сама держава. Він отримує інструменти, які не передбачені Конституцією. Закон не тільки її руйнує, породжуючи цілу низку норм, але й виступає як конституційний сурогат і дає президенту в руки новий інструмент управління системою в країні. Йдеться про форму особистої політичної диктатури, яка встановлюється шляхом проведення референдумів. Верховна Рада втрачає свої єдині в системі влади законодавчі функції. Вони передаються у невизначений простір. Хочуть посилити політтехнологічні дії по підготовці обрання на наступний термін Януковича. У нього немає жодного наміру обиратися в парламенті, бо тоді це було б під підозрою всередині та зовні країни. Абсолютну владу можна отримати виключно на референдумі", - зазначив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голосування за спікера та бюджет покаже, чи буде у новій Раді більшість - "регіонал"

За словами Гавриша, цей закон прийнятий в умовах глибокого конфлікту між політичною більшістю та опозицією. "Подібні документи не приймаються під час такої кризи. Він мав бути консенсусом, широким компромісом. Дивує, що опозиція, кажучи про використання цього закону, легітимізує його", - зауважив екс-заступник секретаря РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник Януковича у ВР нагадав, що нардепи — лише слуги

Він наголосив, що, передаючи народу право прийняття Конституції та її змін, одночасно надають йому повноваження ухвалення та скасування законів. "У Швейцарії закони, прийняті на референдумі, діють п'ять років, потім мають силу звичайних законів. А в Україні ніяких обмежень не встановили. Відмінити його чи скасувати є неможливим", - додав Гавриш.

Зараз ви читаєте новину «Абсолютну владу можна отримати виключно на референдумі - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути