вівторок, 15 квітня 2014 16:25

Спецтема: Війна на Донбасі

Абсолютна більшість українців не підтримують сепаратизм - соцопитування

Абсолютна більшість українців не підтримують сепаратизм - соцопитування
Українці вважають, що Україна - єдина. Фото: tochka.net

Абсолютна більшість населення України - 89% - сприймають Україну як свою Батьківщину: від Західного регіону (97%) до Донбасу (89%).

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, які наведені на сайті фонду "Демократичні ініціативи". Його провели з 16 по 30 березня.

Лише незначна частина населення України поділяє сепаратистські ідеї.

Ідею відокремлення області (регіону) від України та приєднання до іншої держави - 8%. Найбільше - на Донбасі - 18%, найменше - у Західному регіоні - 0,5%.

Ідею створення незалежної держави на основі південно-східних областей загалом підтримують 11% населення України. На Півдні - 10%, Сході - 10%, на Донбасі - 18%.

Ідею відокремлення південно-східних областей та їх приєднання до Росії підтримують 9,5% населення Півдня, 11% населення Сходу та 27% населення Донбасу.

Лише 6% населення хотіли б, щоб їхня область вийшла зі складу України та створила свою незалежну державу. Найбільше - на Донбасі (17%), найменше - на Заході (2%).

Хотіли б, щоб їхня область вийшла зі складу України та приєдналася до іншої держави 9% населення, найбільше - на Донбасі (24%). Причому це бажання у дончан зростає з віком: серед молоді до 30 років хотіли б від'єднати свою область і доєднати до іншої країни 13%, серед людей, яким за 55 років - 29%.

Водночас значна частина населення (32%) вважає, що мiж захiдними i схiдними регiонами України існують глибокi полiтичнi протирiччя, мовнi та культурнi вiдмiнностi, економiчнi диспропорцiї, що у перспективi вони можуть роз'єднатися i - або створити свої держави, або увiйти до складу рiзних iнших держав.

Найбільше так вважають на Донбасі (58%) та на Півдні (48%), найменше така думка властива Центру (20%) та Заходу (20%). Причому на Донбасі ця думка про істотні протиріччя між регіонами особливо поширена серед людей старшого віку - так думають 66% людей, яким за 55 років, і 49% - віком до 30 років.

Нагадаємо, сепаратисти у Криму "приєднали" півострів до Росії. Аналогічний сценарій нині розігрується на Сході України.

Зараз ви читаєте новину «Абсолютна більшість українців не підтримують сепаратизм - соцопитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути