Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2019 20:53

"Я зауваження зробила, а він мене послав. Може, то депутат був?" - про що говорять у Трускавці
36

"Слуги народу" Олександр Качура і Дмитро Наталуха
Фото: Валерій Шмаков
Готель Rixos-Prykarpattya, де навчаються "слуги народу"
Автомобілі на стоянці під готелем Rixos-Prykarpattya
Бювет мінеральних вод у Трускавці
Центр міста Трускавець

Народний депутат "Слуги народу" повинен скласти чотири документи. Таке завдання має кожен з учасників "Школа депутатів", яка відбувається у Трускавці на Львівщині 28 липня по 4 серпня.

270 представників президентської партії "Слуга народу" приїхали в курортне місто на тиждень. Зупинилися у 5-зірковому санаторії Rixos Prykarpattya. Освітній проект для новоспечених парламентаріїв організований Київською школою економіки. Із 8:30 до 21:30 їм читатимуть лекції професори Київської школи економіки та визнані фахівці.

"Слуги народу? Нє, не бачила. Один покупець вовняну безрукавку вибирав довго, то я йому зауваження зробила, а він послав мене. Може, то депутат був? - 54-річна Алла Коваль, продавщиця Сувенірного ринку у центрі Трускавця на Львівщині тримає парасолю проти сонця.

На ринку продають дерев'яні сувеніри, вироби з вовни і соломи. Також мед, наливки.

- Ціни не піднімали. Та й депутати ж нові всі. Хіба Юзика з "Кварталу" впізнав би. Але не бачив нікого, - каже продавець 49-річний Олег Корецький, одягнутий у солом'яний бриль і пляжні шорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хто не скаче, той...": з'явилося кумедне відео з тренінгу "слуг народу"

Убік від ринку - центральна алея парку. Багато перехожих говорять російською, помітно жінок зі смуглявою шкірою у квітастих сукнях та хустках - від них чути закарпатську говірку.

Автор: Валерій Шмаков
  Сувенірний ринок у Трускавці
Сувенірний ринок у Трускавці

"До Rixos треба було маршруткою їхати або таксі брати, - працівник центрального бювету Андрій допомагає набрати воду у пластиковий стакан із трубочкою. - Тут, як бачите, одночасно можуть бути більше як три сотні людей, але організованих чи неорганізованих груп не помічали. У великих санаторіях є свої бювети".

До готелю-санаторію дорога йде через парк. Місцеві продають ягоди та домашні ковбаси. Навігатор веде зарослими стежками поміж кущі. Rixos - поблизу санаторіїв "Кристал" і "Алмаз", збудованих у 1970-х. Обходимо готель позаду. На білих стінах 13-поверхової будівлі видніються брудні плями й облуплена штукатурка. Готель зведений півколом. Вартість номера - від 3500 грн за добу.

"Шпигуєте? - чоловік у джинсах і червоній футболці йде за нами стежкою попри бетонний паркан готелю. На шиї має зелений бейдж учасника школи.
"Шукаємо вхід".
"Я вас проведу, - говорить 39-річний Ігор Василів. Виграв вибори у 164-му окрузі на Тернопільщині. - Вже запізнився на чотири хвилини. Пленер по інфраструктурі хотів послухати. Вчора працювали з 9 ранку до 22-ї вчора. Не встиг навіть мінеральної води попити. Але то не проблема. У Трускавці двічі на рік лікую спину. Я біжу, а вам далі по колу", - звертає до "чорного" входу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" Дмитрук у Трускавці встигає качати біцепси

Автор: Валерій Шмаков
  Депутат Ігор Василів
Депутат Ігор Василів

До головних дверей прямують інші учасники школи. 28-річний Олександр Качура пройшов по списку партії, як адвокат брав участь у президентській кампанії Володимира Зеленського. З ним правозахисник, голова Лиманської райадміністрації 31-річний Дмитро Наталуха. В обох - акуратно виголені бороди.

"Маємо заняття з правознавства, податків, приватизації державних підприємств, з енергетики, щоб людина могла усвідомлювати рівень відповідальності", - Дмитро Наталуха поспішає до входу.

"Лягаємо опівночі або й о 1 ночі. Щоранку у мене руханка, потім працюємо", - розповідає Олександр Качура.

"Александр, а я плавал утром. А ты, вижу, не плаваешь", - вигукує до нього чоловік у спортивній футболці і шортах, без бейджа. Олександр тисне йому руку, але не відповідає.

"Треба одразу визначитись з комітетом, де будемо працювати. Перше, що маємо вирішити у парламенті - скасування недоторканності. Запровадження діджиталізації - тобто переведення усіх установ на цифрові технології. І коригування регламенту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ підрахували, у скільки обійдеться навчання "слуг народу"

Усередині готель оформлений у стилі ампір (стиль виник у Франції за Наполеона Бонапарта. Став символом могутності імперії. Для нього характерна велика кількість блискучих деталей. - Gazeta.ua). Cтіни з білого кахлю з обрамленням, колони, м'які меблі На першому поверсі - магазини ювелірної продукції та дизайнерського одягу.

Автор: Валерій Шмаков
  Інтер'єр готелю Rixos-Prykarpattya, де навчаються "слуги народу"
Інтер'єр готелю Rixos-Prykarpattya, де навчаються "слуги народу"

Охорона просить журналістів говорити з депутатами лише у холі другого поверху. На дверях до конференц-залe приклеєний аркуш "Зал "Сенатор". Двоє охоронців просять не підходити навіть до дверей.

Поверхом іде жінка із чорним кучерявим волоссям у білому банному халаті до п'ят. Запитуємо, як їй політична атмосфера в готелі.

"Не обращаю внимания", - відповідає не обертаючись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політтехнолог "Слуги народу" розізлив своїх депутатів

За білим MacBook у холі працює наймолодший депутат в історії Ради 23-річний Святослав Юраш. Він - зі Львова, живе у Києві. Обіймав посаду заступника директора Світового конґресу українців.

"Парламент має змінювати все, фундаментально трансформувати країну. Народ показав запит на це і революціями, й останніми виборами", - каже він. Одягнений у чорний костюм і білу сорочку, комір якої, як і костюма стоїть сторчма. Меліроване волосся начесане на чубі. Говорить, виділяючи кожне слово.

"Я займатимусь взаємодією українців по світу і в Україні. Треба визначити поняття подвійного громадянства і що з ним робити. Ще мене цікавить спрощення процедури всиновлення".

Автор: Валерій Шмаков
  Наймолодший майбутній депутат Святослав Юраш
Наймолодший майбутній депутат Святослав Юраш

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обдурите - до вас прийдуть. Зеленський "вибив" з Іванчука 175 млн грн

Присідаємо за столик із 29-річною Марією Мезенцевою. Обрана по мажоритарці. Працювала депутаткою у Харківській міськраді у фракції "Самопомочі". Вивчала міжнародні економічні відносини і китайську мову. Міжнародне право студіювала у Британії. Стажувалась у Брюсселі.

"Я звикла до таких тренінгів. У кулуарах можна почути, що навчання надто насичене. Але всі стараються, - говорить Марія Мезенцева. Має густі брови і великі карі очі. - Зараз люблять ловити на тому, що хтось чогось не знає. Та я поспілкувалася з колегами і кожен з них - спеціаліст у якійсь сфері. А наявність вищої освіти не завжди є показником успішності".

Каже, після навчань виконують домашні завдання - знімають відео або описують коротким текстом шлях вирішення проблеми.

Автор: Валерій Шмаков
  Депутат Марія Мезенцева
Депутат Марія Мезенцева

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський може програти війну з Кличком - експерт

"Пока не фотографируйте. Остыну. В тенис играл, - сідає на диван тренер школи і бізнес-тренер Олексій Чорний. По його обличчю стікають краплі поту. - Ми так організували навчання, що в учасників нема часу на теніс. Останній факультатив сьогодні мав закінчитись о 22:00, але попросили до 24:00, бо відбуваються кілька одночасно і хочуть встигнути на обидва, - переходить на українську. - Головне завдання - задати тему, дати найновішу аналітику по цій темі і поставити дискусійні запитання.

У нас два спрямування. Основне - це індивідуальна стратегія. Депутат визначає тему, якою буде займатися. Мають скласти документ - індивідуальний план на п'ять років. Другий - це публічна політика, чиї проблеми будуть вирішувати. Третій документ - розробка закону і як домашнє завдання роблять пояснювальну записку до нього, як це відбувається у Верховній Раді. Четвертий документ - впровадження закону".

Автор: Валерій Шмаков
  Один з викладачів "Школи депутатів" Олексій Чорний
Один з викладачів "Школи депутатів" Олексій Чорний

До центру міста їдемо на таксі 5 хв.

"Я возив персонал з готелів, то казали, що депутати приїжджали туди з дівчатами за викликом і потім виходили зранку чи серед ночі", - розповідає дорогою світловолосий таксист років 35 на чорному Volkswagen.

На стоянці з причепа дві жінки у халатах і калошах на босу ногу виносять горщики з квітами. Приставляють до ліхтарів драбини і прикріплюють на них вазони.

"До приїзду президента готуєтесь?" - запитую.
"Робимо, шоб файно було".

Автор: Валерій Шмаков
  У центрі Трускавця висаджують квіти
У центрі Трускавця висаджують квіти

Вибори створили ще один цивілізаційний шанс для України. Перегорнули сторінку української політики. Нехай і в карнавалізованій формі, стали відповіддю на запити, які вивели людей на Майдан: бажання справедливості, однакових правил для всіх, гідності та можливості самореалізуватися у власній країні, вважає політолог Олег Саакян.

Зараз ви читаєте новину «"Я зауваження зробила, а він мене послав. Може, то депутат був?" - про що говорять у Трускавці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути