пʼятниця, 10 травня 2013 05:16

9 травня у Донецьку: російські віджимання, панамки, всюдисущі "регіони"
28

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Святкуванню Дня перемоги у Донецьку місцева влада приділила максимум уваги. Розпочався день з театралізованого мітингу-параду, в якому взяли участь більше 6 тисяч осіб.

Колону очолили ветерани бойових дій і керівники області. До того ж, кількість чиновників в кілька разів перевищувала кількість літніх героїв.

Звертаючись до ветеранів, "батьки міста" дякували ветеранам за перемогу і обіцяли "не допустити ревізію історії", за допомогою якої "дехто намагається применшити сенс цього свята".

Мітинг супроводжувався сотнями прапорів ПР і прапорів з написом "Молоді регіони". В якості порятунку від пекучого сонця літнім людям пропонували кепки з логотипом Партії регіонів і жовто-блакитні панамки.

Покінчивши з офіціозом, чиновники поїхали до польової кухні. Услід в чергу за безкоштовною кашею вишикувалися всі охочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі мер та губернатор заспівали "Гімн Перемоги" з 2,5 тисячами міщан

Завершився мітинг концертом, послухати який змогли не всі — велика частина ветеранів поспішала до автобусів, які доставили людей з віддалених районів.

"Коли війна почалася, мені йшов 11-й рік, всю війну я тяжко працював у колгоспі, - поділився з Gazeta.ua учасник війни Володимир Якович Бредун. - Ми з хлопцями тягали мішки з зерном 60 кг, а самі важили менше 40 кг. Вантажили зерном вагони. Через це я надірвався, заробив багато болячок, і після війни у ??мене почала сохнути рука. Сам я українець, з Полтавщини, з села Бредун. Не скаржуся, але все-таки Незалежність нам з дружиною щастя не принесла. За радянської влади лікували повністю безкоштовно. А тепер у мене пенсія 3000, завдяки підземному стажу. У шахті відпрацював 33 роки, а дружина в шахті отримала пиловий бронхіт. Але стажу у неї мало, і тому її пенсія всього 900, всю витрачаємо на ліки. Єдина моя пільга — знижка в оплаті за світло і безкоштовний проїзд. Але водії ображають. Один каже мені якось: "Ти на горщику воював, жебрак?".

"Це священний день для кожного православного, - поділився з Gazeta.ua отець Віктор, священик УПЦ Московського патріархату, який прийшов на свято з усією родиною. - Господь через людей звільнив землю православну і продовжив життя на землі. На день Георгія Побідоносця стався перелом. Тому це наше православне свято. І сьогодні в усіх церквах служаться подячні молебні — подяки людям, які принесли перемогу, і Богу. А панахиди перенесли на Радоницю — на найближчу неділю".

"У Донецьку набагато краще організували 9 травня, ніж у столиці. У Києві був парад, а настрою не було. Неначе виштовхнули цих ветеранів з квартир, а вони йти не хочуть — таке відчуття", - розповів курсант МВС з Києва Максим (прізвища не побажав назвати).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці за дві години з'їли солдатської каші, звареної на чотири батальйони

Неформальна частина свята продовжилася "альтернативним відзначенням" спортивної молоді. Близько 200 молодих людей, які познайомилася в соціальних мережах, влаштували спортивно-патріотичний флеш-моб біля "Донбас Арени".

"Твій дід воював, воював не для того, щоб ти бухав!", "Хто культурно випиває, Україну вбиває", "Ми за здоровий Донбас", - кричали молоді люди, здійснюючи пробіжку повз стадіону.

Потім спортсмени палили димові шашки і влаштовували спортивні ігри. Під кінець акції масово віджималися біля меморіалу "Твоїм визволителям, Донбас". Кількістю віджимань хотіли відзначити кожен мирний день після закінчення Великої Вітчизняної війни. Набрати необхідну кількість днів учасникам вдалося за п'ять підходів.

"Наш рух раніше називався "Російські пробіжки", а тепер - "Донецькі пробіжки". Тому що ми поза політикою, з Путіним не пов'язані, ми самі по собі, - пояснив один з організаторів Олексій Савкін. - Особисто для мене це — день перемоги мого діда, який загинув під Харковом. Він був селянин і бився не за Сталіна, а за своїх 12 дітей. Захистив сім'ю, вигнав окупантів. Тому ми з хлопцями звертаємося до всіх молодих людей: "Друзі, давайте жити дружно! У світі багато речей, які цікавіші, ніж війна! Займайтеся фізкультурою і любов'ю! Святкуйте весело і тверезо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах на головну площу вигнали лише один БТР та два військових автомобілі

Як виявилося, ідею молоді люди все ж запозичили у росіян. 9 травня молоді пропагандисти здорового способу життя віджималися і в Мурманську, і в Липецьку, і в Ярославлі.

Під вечір святкування перемістилося в центральний парк імені Щербакова, де знову ж таки не обійшлося без участі керівної партії. Під прапорами "Молодих регіонів" пройшла навіть танцювальна програма "для тих, кому за 50".

Зараз ви читаєте новину «9 травня у Донецьку: російські віджимання, панамки, всюдисущі "регіони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

181

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути