пʼятниця, 20 квітня 2018 08:12

30 днів за ґратами: Савченко палить цигарки, схудла на 15 кг та п'є чай без цукру
10

Надія Савченко принесла на засідання регламентного комітету Верховної Ради два гранати. Комітет підтримав подання генпрокурора Юрія Луценко про зняття недорканності, затримання і арешт.
Фото: РИА-новости
Надія савченко зі своїм адвокатом під час засідання суду 23 березня
Луценко особисто у Верховній Раді заявив, що має докази комунікації Савченко з ватажками сепаратистів та підготовки теракту.
Адвокати Надії подали апеляцію на рішення суду, однак Апеляційний суд її відхилив
Під час свого слова у Раді показує народу "Герой України"

Сьогодні, 20-го квітня виповнюється місяць відтоді, як народний депутат Надія Савченко провела першу ніч у слідчому ізоляторі СБУ. Савченко підозрюють у підготовці замаху на найвище керівництво країни. Слідчі кажуть, що вона нібито хотіла підірвати Верховну Раду з гранатометів та мінометів з Росії та ЛДНР. Для цього змовилась з ватажками бойовиків ЛДНР і з керівником центру звільнення полонених Володимиром Рубаном.

23 березня Шевченківський районний суд Києва вирішив тримати її під вартою два місяці. В той же день оголосила голодування. Через відмову від їжі були спазми шлунка та криваве блювання. Схудла на 15 кг.

"Голодування в українській в'язниці Надія проводить у більш жорсткій формі, ніж у російській. П'є тільки воду і чай без цукру. Воду різну - мінеральну і просто сиру або кип'ячену. Якщо чергувати види води, то менше нудить. Ще палить цигарки. Але перейшла на більш легкі "Прилуки сині", - казала сестра Віра про дієту Савченко під час голодування.

4 квітня від Надії Савченко пішов адвокат Віктор Чевгуз. Пояснив це тим, що "не хоче лізти в політику. А Савченко вміє захищатись тільки політичними методами". Тричі намагалась пройти поліграф. Для цього переривала голодування на три дні. Тільки остання спроба, 17 квітня виявилась успішною. 19 квітня її возили на експертизу з осудності. Результати поки що невідомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог пояснив поведінку Савченко

Що очікувати від суду над Савченко та яким буде вирок, розповів Gazeta.ua публіцист, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"В основі справи Савченко лежала провакація українських спецслужб. Її довго заводили у складну комбінацію з перевезенням зброї і контактами з сепаратистами. Надія Вікторівна пішла на ці контакти.

З одного боку, Савченко могла вважати, що бере участь у військовому заколоті проти влади. Бачила себе кимось середнім між Наполеоном та Жанною д'Арк, яка очолить військовий путч проти "злочинної влади". Її погані стосунки з діючою владою всім відомі. З іншого, могла уявити себе у складній комбінації спецслужб України. Варіанти, що вона вважала себе великим шпигуном і супер-агентом існують 50/50. Савченко ніколи не стримувала себе факторами законності та легітимності. Якщо вона повірила у заколот, то могла бачити себе на чолі повалення влади. Вважає, що більш рішуча і смілива за інших", - говорить Дикий.

Від неї було менше шкоди на волі, ніж в тюрмі

За словами публіциста,чекати несподіванок варто під час судових слухань.

"Сюрпризів поки не було. Вони почнуться під час судових засідань. Україна — це не Росія. Засудити Савченко закритим судом не вийде. Свідки можуть розказати багато неприємного і для спецслужб, і для політичного керівництва країни. Суд буде видовищним. Це яскравий спектакль для Савченко. Результати не підуть на користь підозрюваної, але і авторитет до влади підірвуть. Однак не думаю, що її посадять. Першим під удар потрапить генеральний прокурор. Далі весь негатив буде транслюватись на вищих посадовців.

Надію Савченко протримали на поліграфі дуже довго. Скоріше за все, ставили запитання від перевезення зброї і контактів з бойовиками до звинувачень у теракті у Верховній Раді. Найцікавіше, яка сторона зробить витік поліграфа першою.

Спецслужби хотіли нейтралізувати Савченко як політичного лідера. Надія — це провідник російської лінії в Україні, хоч і не розуміє цього. Транслює медведчуківсько-мураєвську програму. Її політична діяльність шкідлива для країни. Але суспільство давно знає про це. Рейтинг у Савченко-політика був нижче, ніж статистична похибка.

Зараз спецслужби допомогли Надії підняти рейтинги

Їй роблять героїчний ореол, дають трибуну — суд. Вона була успішна тільки у ролі політв'язня. Спецслужби повернули її у цей стан. Вони часто бувають недалекоглядними. Швидше за все, переоцінили небезпеку від неї і вирішили нейтралізувати Надію через таку складну комбінацію. Результат може бути протилежним.

Історія повторюється двічі. Спершу це трагедія, вдруге — комедія. Для Савченко це саме той випадок. Зараз спецслужби допомогли їй підняти рейтинги. Але до рівня довіри під час російського ув'язнення цифри не дістануть".

Зараз ви читаєте новину «30 днів за ґратами: Савченко палить цигарки, схудла на 15 кг та п'є чай без цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути