пʼятниця, 17 травня 2013 16:40

Нардепи звинувачували один одного у "проплачених" мітингах, та "кнопкодавстві"

 Нардепи звинувачували один одного у "проплачених" мітингах, та "кнопкодавстві"
Фото: gazeta.ua

Що там у вас, показуйте, - до ложі преси у парламенті заходить лідер фракції "Батьківщини" Арсеній Яценюк та звертається до журналістки. Та тримає у руках роздруковані фото із вчорашнього засідання, на яких зафіксовані "кнопкодави" з різних фракцій. - Це що, всі наші?

Яценюк з хвилину розглядає фото.

- А це не наш, - каже, дивлячись на фото, де нардеп голосує за двох, прикриваючи кнопки газетою, - Але ми розберемось.

Бере до рук ще одне фото з депутатом Ольгою Сікорою.

- Із цією Сікорою вічна біда. Ми це знаємо, - вздихає він і одразу ж додає. - Це принципова наша позиція. Перший раз - попередження, другий раз - вилетять із фракції, - віддає назад фото і спікається до зали засідань.

Там тим часом розпочинається традиційна година запитань до уряду. У ложі сидить прем'єр-міністр Микола Азаров та міністри.

На трибуні міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький доповідає про ситуацію на ГЕС. Говорить 10 хвилин. Нардепи від "Батьківщини" переважно не слухають: розмовляють з колегами та ходять по залу, багатьох у залі взагалі немає.

- Є питання до міністра у депутатів?, - звертається спікер Володимир Рибак.

- Є!, - викрикують "свободівці".

Однак слово бере позафракційний депутат Олег Ляшко.

- У мене запитання до прем'єра, - каже. - Я звертаюся до вас показати приклад всій країні і вже сьогодні з'їхати з державної дачі. У вас є гроші, бізнес, то навіщо вам державна дача? Це моральне убожество!

Азаров не реагує. Натомість втручається спікер:

- Тут стоїть міністр. Ставте питання йому!

- За пару хвилин Ставицький йде з трибуни. Депутати ставлять питання міністрам.

Відомо, що завтра робочий день, але наша фракція отримала повідомлення, що бюджетників сьогодні-завтра зганяють на мітинги, - звертається до Азарова нардеп від УДАРу Ірина Геращенко. - Ви можете звернутися до всієї країни і закликати керівників підприємств бюджетної сфери не примушувати людей йти на мітинг?

- Звертаюся до міністра Табачника, - відповідає прем'єр. - Треба заборонити участь і примушення працівників ВУЗів у будь-яких політичних діях. І прошу донести цю інформацію до всіх керівників вишів, - каже і передає слово міністру освіти та науки Дмитру Табачнику. Опозиція бурхливо аплодує.

- Міністерство ще раз інформує, щоби ніхто не примушував людей йти на акцію, - відказує той. - Але я також звертаюся до опозиції, бо на сайтах є інформація: припиніть вербувати студентів до своїх заходів за гроші!, - обурливо каже. На цей раз аплодують "регіонали".

Свою позицію щодо мітингів, які заплановано у Києві 18 травня висловлює і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

- Жодних перешкод щодо організації мирних зібрань громадян на Україні органи внутрішніх чинити не збираються. Відповідних команд ніхто не давав, - запевняє.

За кілька хвилин година запитань до уряду закінчується. Прем'єр з урядовцями залишають Верховну Раду.

- Влада в агонії в усіх куточках України, - в кулуарах коментує нардеп від "Свободи" Ірина Сех суботній мітинг опозиції. - Люди, які не хочуть миритися з режимом, сьогодні дивляться у бік Києва. Але ми, як організатори, "мітингу" зіткнулися зараз з серйозними труднощами: ми не можемо забезпечити всіх бажаючих, які звертаються до нас, транспортом. Ми знаємо чітко, що також на в'їзді до Києва будуть перекриватися шляхи, - скаржиться.

Про такі ж проблеми розповідають і інші парламентарі від опозиції. Мовляв, влада всіляко перешкоджає людям з регіонів добратися до столиці, навіть відбираючи залізничні квитки та ліцензії у автоперевізників.

Водночас "регіонали" турбуються про те, аби на мітингах не було провокацій. Та коментуючи інформацію, яка з'явилася у ЗМІ, щодо проплаченості обох мітингах, божаться: платять тільки за перевезення людей і дають на харчування.

- Нашим представникам по партійній лінії ми оплачуємо автобуси і добові, бо люди мають чимось харчуватися, - пояснює лідер фракції ПР Олександр Єфремов. - Вони ніде не живуть і тому більше нічого не оплачуємо, бо вони повертаються назад. Якщо ви це вважаєте оплатою, то тоді це оплата з партійної каси.

По обіді парламент порожніє. І опозиціонери, і представники влади готуються до своїх великих мітингів: одні - проти влади, а другі — проти фашистів.

Зараз ви читаєте новину « Нардепи звинувачували один одного у "проплачених" мітингах, та "кнопкодавстві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути