Ексклюзиви
середа, 09 жовтня 2024 09:59

Партію "Голос" витісняють з хору через "гріхи" 2020 року

Партію "Голос" витісняють з хору через "гріхи" 2020 року
фото Верховна Рада України в Telegram

"Голос" таки залишиться без грошей. Фінансування партії зупинили в судовому порядку. Апеляцію нардепів не задовільнив Касаційний адміністративний суд.

Влітку партія "Голос" звернулася до суду, бо 25 червня Національне агентство з питань запобігання корупції своїм наказом зупинило їй держфінансування. Причина — недостовірні відомості у фінансовому звіті партії за ІІІ квартал ще… 2020 року.

Питання, чому згадали про це аж тепер, у 2024 році, наразі відкрите.

За даними НАЗК, партія заплатила кошти товариству "Мейнтіс" за юридичні послуги, які те не надавало. А про сплату за послуги двох ФОПів послалася на проєкти рішень, котрі на момент ухвалення договорів із ними не були зареєстровані у парламенті.

Щодо "Мейнтіс", то НАЗК посилалося на те, що що в товариства немає майна, де юристи могли б надавати послуги. Крім того, фірма не платила податки й не звітувала про найманих працівників. На думку представників НАЗК, це свідчить, що ТОВ насправді не здійснювало господарську діяльність.

Натомість партія у апеляції стверджувала, що суд першої інстанції не врахував, що "Голос" не може мати у своєму розпорядженні інформації та доказів про наявність у "Мейнтіс" матеріально-технічної бази та достатньої кількості юристів для надання юридичних консультацій.

А щодо договорів із ФОПами вказала, що надала для НАЗК не ті договори, а також вказала на одрук у даті підписання додаткової угоди.

За вісім хвилин скласти повний текст рішення неможливо, тому рішення приймали в іншому місці та в інший час.

Водночас політсила висловила претензії щодо часу перебування суддів першої інстанції в нарадчій кімнаті. Мовляв за вісім хвилин скласти повний текст рішення неможливо, тому рішення приймали в іншому місці та в інший час.

Проте колегія суддів Касаційного адміністративного суду рішення першої інстанції залишила без змін.

Головуюча суддя зачитала текст рішення, розкривши деталі укладення договорів із підприємцями. Так, скажімо, із ФОП Гірій договір від 3 червня був про підготовку аналітичних висновків на законопроєкти № 3034а, 3039а, 3859-1, 3960, 3975. Проте ці законопроєкти були зареєстровані у парламенті пізніше.

Коли НАЗК звернулося до партії за поясненням, агентству відповіли, що це не актуальна версія договору й надали ще один договір. Він також від 3 червня, але в ньому немає згадок про номери законопроєктів для аналізу.

"Отже, "Голос" надав НАЗК два окремі договори, що регулюють ту саму господарську операцію, створюють правові наслідки та своїми ознаками мають однакову юридичну силу. Крім того, "Голос" не надав докази розірвання договору від 3 серпня 2020 року, який надали першочергово", — йдеться у рішенні.

Схожа історія і щодо угоди з іншим аналітиком законопроєктів.

"Навіть у разі допущеної помилки до додаткової угоди партія мала змогу відразу виявити та вжити усі необхідні заходи аби її виправити", — зазначила суддя.

А щодо короткого перебування суддів першої інстанції у нарадчій кімнаті головуюча парирувала, що перебування суду в нарадчій кімнаті не регламентовано положенням процесуального законодавства.

Зазначимо, оскаржуваний наказ є одним із двох, який ухвалило НАЗК цьогоріч щодо "Голосу" — 25 червня агентство спершу зупинило держфінансування партії, а потім і припинило. Паралельно партія оскаржує й наказ про припинення. Проте Касаційний адміністративний суд зупинив розгляд цієї справи допоки справа про зупинення не набере законної сили.

Відрізняти мух від бджіл

Цей партійно – судовий сюжет може вказувати на один із кроків -намагання правлячих сил підчистити політичний ландшафт України. З того часу, коли з великої політики пішов екс-голова "Голосу" Славко Вакарчук, суголосся розбилось на декілька партій, як мінімум, на дві.

Тобто політсила розкололась. І частина "Голосу", котрий на виборчих перегонах позиціонував себе найправильнішим та найпатріотичнішим, виголошуючи, - "Геть, старих (у сенсі бувалих) політиків!", почала бігати в офіс президента до його глави Єрмака, як на роботу.

Тож, можна припустити поглинання "Голосу" "Слугами народу" та непотрібність у цьому й майбутньому складі ВРУ "голосистих" спікерів.

Загалом підраховано, що в 2022 та 2023 роках держава виділила на фінансування партій понад 1,6 млрд грн.

Розкіш під час війни. Звісно, виникає питаня, чи потрібно взагалі фінансувати політичні партії з державного бюджету?

Однак те, що в багатьох країнах є державне фінансування політичних партій, аби уникати значного впливу на політичні сили олігархів, говорить само за себе. І там це працює.

"Аргумент на користь державного фінансування політсил такий, що воно спрямоване аби політичні партії не чіплялись на короткий повідок олігархів, котрі скидають на їх утримання гроші. А це - агітаційні витрати на паливо, плакати, друк, інформаційні блоки. Можна, щоб партія жила лише на членські внески. Але тоді прихильники політичних сил, які не є їх членами, також повинні взяти на себе тягар фінансової підтримки партії, за яку збираються голосувати. Зокрема, щоб ця політична сила могла інформаційно донести до суспільства свою позицію, мету та спосіб її реалізації", — пояснює суддя Конституційного суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

Він також підкреслив, що партії, які сьогодні формуються, також мають знаходити фінанси на свою діяльність та діяти прагматичніше в час війни.

"Хочу бачити, коли всі націоналісти об'єднаються в одну політичну силу, - зазначив Віктор Шишкін. - Скажімо, в нас є три ОУН, два Конгреси українських націоналістів, партія "Свобода", РУХ. Якщо ви сповідуєте національні цінності, то нарешті об'єднайтеся. Якщо у вас склалося і співпадає поняття україноцентризму, то приберіть свої амбіції та йдіть монолітно вперед за Україну".

Він нагадав, що за Конституцією наступний парламент має обиратися на 5 років.

Наразі, в Україні зареєстровано близько 300 партій. Звісно без спеціальної підготовки і практичних навичок важко зрозуміти та розрізнити їхні ідеології. Однак не такий страшний чорт, як його малюють. Оцінка поведінки лідера тієї чи іншої партії та те, чи йшла вона на користь ідеологічного направлення політсили – чіткий показник.

Зважувати варто ретельно, щоби в підсумку, після виборів знову не вийшло так: "З напівзруйнованого дерев'яного нужника вилізає, весь у лайні Вінні- Пух. Паць із глибокою зацікавленістю питає: "Вінні, ти взагалі мух від бджіл відрізняєш?".

Зараз ви читаєте новину «Партію "Голос" витісняють з хору через "гріхи" 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути