субота, 04 грудня 2021 10:51

Незрозуміло, чи є Путін у списку ворогів Зеленського. Це лякає і засмучує

Виступ президента України Володимира Зеленського зі щорічним посланням до Верховної Ради цього разу сприймали як продовження скандальної пресконференції, що відбулася в Києві 26 листопада. Наскок, стрибок, перевертання.

Після того, як найбагатшого бізнесмена країни звинуватили чи то в участі в путчі, чи то в його організації, логічно було б надати народним депутатам, а з ними й суспільству деякі пояснення. Натомість президент вирішив похвалитися досягненнями. Економіка, енергетика, діти, дороги, зарплати - усе в уяві президента зростає. Журналісти порахували, що Зеленський дев'ять разів сказав слово "дороги", сім разів "будівництво" й "мости", тричі - "аеропорти".

Найчастіше президент використовував слово "вперше" - 41 раз. Саме довкола нього побудували президентську промову. "Я хочу, щоб це була головна асоціація з нашою країною - щоб поряд зі словом "Україна" завжди було слово "вперше". Я говоритиму про головне: що зроблено вперше й що буде далі", - пояснив депутатам Зеленський.

Найчастіше президент використовував слово "вперше" - 41 раз

Якщо щодо економічних і законодавчих показників усе зрозуміло - президент хвалив себе, а аналітики потім спростовували надані ним цифри - то щодо пропозицій зі зміни інституту громадянства спостерігається певна невизначеність. Президент вважає, що множинне громадянство буде підтримкою світового українства. А критики нагадують, що єдине громадянство як безапеляційний постулат записане в українську Конституцію.

Поки незрозуміло, чи йдеться про внесення правлень до основного закону країни, чи вистачить у президента на це голосів, і головне - чи знає президент, що його "мрія" потребує конституційних змін? Без прояснення залишається питання українців, які мешкають у Росії. Чи будуть вони винятком і на якій підставі? Адже дискримінація за країною походження є таким же порушенням прав людини, як і расизм. Не хотілося б, щоб у результаті впровадження множинного громадянства Україна дістала вир позовів до міжнародних судів.

Автор: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Наприкінці промови Володимир Зеленський перейшов до нашої армії та російсько-української війни. На переконання президента, Україна не зможе "зупинити війну" без прямих перемовин із Росією.

На переконання президента, Україна не зможе "зупинити війну" без прямих перемовин із Росією

"Ми знаємо, що наша армія - найкраща у світі й захистить нас. Усі нас підтримують, але ніхто, крім нашої армії, нас не захистить. Це правда. І ми маємо зізнатися, що без нашого війська не зможемо зупинити війну. І треба визнати, що ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин із Росією. І сьогодні це визнали вже всі зовнішні партнери. Ми маємо говорити, знаючи, що в нас сильна й потужна армія. І не боятися говорити одне одному правду. Якщо ми хочемо повернути Донбас - повертаймо. А якщо хочемо просто ходити і про це говорити, то нічого не робімо", - резюмував виступ президент.

Я навмисно навожу повну цитату, щоб ілюструвати алогізм ситуації. Як саме сильна армія пов'язана із прямими перемовинами з ворогом? Чому президент ставить питання руба: або ми повертаємо Донбас, замість того, щоб "ходити й говорити" про це, або нічого не робимо? І як в цю схему вписуються прямі перемовини з Путіним віч-на-віч?

На яких реальних показниках і цифрах президент ґрунтує свій висновок, що українська армія найкраща у світі? Він має якийсь таємний порівняльний аналіз з арміями США, Китаю, Туреччини, Ізраїлю і тієї ж Росії, про який нам невідомо? Тоді навіщо ми слухали про зростання економіки й зарплат лікарів замість того, щоб радіти перемогам влади в оборонно-безпеково-промисловому секторі?

Будь-яка спроба президента прояснити своє бачення тільки додає невизначеності й туману.

Ми так і не почули, чи є в президентських планах перемога над ворогом

Переозброєння, новітні воєнні розробляння, виконані й перевиконані держзамовлення Міністерства оборони, забезпечення особистого складу та зростання престижу професії військового. Подібним категоріям не знайшлося місця в промові президента. Це доволі дивно для лідера країни, яка восьмий рік веде оборонну війну та просто зараз готується до чергового загострення. Натомість президент упевнений, що його завдання полягає в тому, щоб "припинити конфлікт".

Ми так і не почули, чи є в президентських планах перемога над ворогом. Ми навіть не знаємо, чи мислить він такими категоріями. Президент не приховує імена тих, кого вважає ворогом. Але ми так і не зрозуміли, чи знайшлося в цьому списку місце для Путіна. Це лякає і засмучує одночасно.

Зараз ви читаєте новину «Незрозуміло, чи є Путін у списку ворогів Зеленського. Це лякає і засмучує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути