Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2024 00:27

Немає миру без України. Чому Ізраїль хоче дружби після недружніх кроків

Немає миру без України. Чому Ізраїль хоче дружби після недружніх кроків
eastnews.ua

Україна може отримати нового союзника, у котрого є досвід тривалих збройних конфліктів та відсічі агресору, що може вплинути відразу на дві "гарячі точки" на карті світу. Перспективи нового альянсу та його наслідки досліджувала Gazeta.ua.

Антиіранський фронт

3 липня 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з головою ізраїльського зовнішньополітичного відомства Ісраелем Кацом. Вони обговорили ризики та загрози, котрі є спільними для обох країн.

Йшлося про Росію, Іран та Північну Корею, уточнив Дмитро Кулеба. Він висловив розуміння ізраїльському колезі у зв'язку з масованою атакою ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Натомість Кац поінформував українську сторону про ситуацію у секторі Гази та на кордоні з Ліваном.

Як стверджується у публікації ізраїльського видання "Маарів", метою спілкування було залучити Україну до протистояння Ірану, щоб використати авторитет і популярність українських політиків для тиску на ЄС. Задача - оголосити Корпус стражів Ісламської революції (КСІР) терористичною організацією.

Один у полі не воїн

Цікаво, що телефонне спілкування головних дипломатів двох країн відбулося на тлі певного похолодання міждержавних відносин. Так, з 1 липня Ізраїль запровадив візи для громадян України. Утім, останнім часом, ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони Ізраїлю стверджували, що можлива передача Україні восьми систем ППО Patriot за посередництва США.

"Недружній крок відносно Росії, але Ізраїль готовий, - наголосив політтехнолог Михайло Шейгельман. - Після того, як Ніккі Хейлі розповіла, що це російська розвідка передала дані для ХАМАС і так допомогла напасти на Ізраїль щоби вбити тисячі і викрасти сотні ізраїльтян; а ще після прийому у Росії цього тижня одного з лідерів ХАМАСу Абу Марзука та підписання договору про будівництво інфраструктури, в Ізраїлі, я думаю, РФ стає ворогом".

Водночас експерт зазначає, що обіцяні системи ППО є застарілими і здатні збивати не всю балістику.

Попри це, передача ще не відбулася, а росіяни вже пригрозили Ізраїлю "політичними наслідками". Зокрема, про це заявив постпред РФ при ООН Василь Небензя. Отже, зближення України та Ізраїлю болісно сприймається Кремлем. Чому?

Сигнал для ХАМАСу

За даними ізраїльських джерел, Ізраїль та Україна на рівні МЗС домовилися спільно домагатися економічних санкцій проти Ірану за постачання Росії "шахедів" та інших боєприпасів та комплектуючих. Ідея оголосити КСІР терористичною організацією також знайшла розуміння в української сторони.

Бажання офіційного Єрусалима заручитися підтримкою України свідчить про рішучі наміри прем'єра Беньяміна Нетаньяху вийти на новий етап у війні. При цьому Ізраїль не припиняє збройної боротьби з ворогом. Так, днями ізраїльські військові ліквідували командира одного з підрозділів "Хезболла" Мохаммеда Насера. Саме це угруповання, за даними військових, відповідає за обстріл території Ізраїлю "Хезболла" з території Лівану.

Рішучі дії більше схожі на підготовку до нової війни, ніж на виконання мирного плану Джо Байдена, котрий Нетаньяху офіційно підтримав і навіть був його співавтором. Парадоксально, але синхронно Ізраїль продовжує свої дії у секторі Гази. Попри це, палестинське угруповання ХАМАС 4 липня заявило про готовність до гнучкої позиції заради виконання плану Байдена.

Вогню забагато

Нагадаємо, цей план передбачає припинення вогню як умову для початку переговорів. Цікаво, що угорський прем'єр Віктор Орбан у ході свого візиту до Києва 2 липня запропонував Володимиру Зеленському в односторонньому порядку припинити вогонь.

Ізраїль уже відповів ХАМАС, що погоджується на тимчасові паузи у бойових діях, про тотальне припинення вогню мови поки що бути не може,- до нейтралізації ХАМАС.

Але активізація "Хезболла" у Лівані перекреслює сподівання на мир у регіоні. 4 липня угруповання заявило, що випустило по території Ізраїлю понад 200 ракет та ескадрилью безпілотників. Оглядачі з посиланням на джерела у Сирії та в Ірані стверджують, що "Хезболла" таким чином відповіла на ліквідацію одного зі своїх ватажків та на продовження бойових дій у секторі Гази. А ХАМАС 4 липня дав зрозуміти, що не вимагатиме від Ізраїлю повного припинення вогню як обов'язкової умови для звільнення заручників.

Очікування війни

Західні партнери вітатимуть дотримання Ізраїлем мирного плану, та, з урахуванням останніх подій, готуються до нової повномасштабної війни у регіоні. Зокрема, посольство Великобританії рекомендувало своїм громадянам терміново залишити територію Лівану. Йдеться про тижні, можливо, дні.

Джерела стверджують, що "Хезболла" більш небезпечний ворог для Ізраїлю, ніж ХАМАС, оскільки має тісніші стосунки з Іраном та накопичила величезні запаси ракет. Тому Ізраїль заявив про готовність збільшити радіус обстрілів углиб Лівану, якщо "Хезболла" продовжить, у свою чергу, обстріли ізраїльської держави. Небезпека полягає ще й у тому, що славетний "Залізний купол" (система перехоплення ракет супротивника) може і не встояти перед новітнім озброєнням "Хезболли". За даними Spectator, ізраїльські чиновники занепокоєні також можливим ударами ворога по об'єктах енергетики за тактикою Росії в Україні.

Але війни не хочуть у США.

Тимчасові розбіжності

У День незалежності США президент Ізраїлю Іцхак Герцог заявив, що розбіжності та незгода зі Сполученими Штатами щодо постачання зброї є тимчасовими. До слова, помітно, що Ізраїль так же нарікає не нестачу зброї від Вашингтона, як і Україна.

Сполучені Штати мають твердий намір не допустити переходу збройного конфлікту з "Хезболла" на півночі Ізраїлю у повномасштабну війну. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Трохи раніше Держдепартамент у звіті про ситуацію зі свободою слова та віросповідання вказав, що Ізраїль систематично порушує права більшості цивільних громадян.

З огляду на коментар Іцхака Герцога, офіційний Ізраїль воліє не помічати цих зауважень на свою адресу. "Розбіжності не підривають дружби та союзу між нашими країнами", - заявив він.

Тим часом Нетяньяху шукає обхідні шляхи для зміцнення підтримки США. 3 липня він зустрівся з конгресменом-демократом Джошем Готтхаймером. Під час спілкування він наголосив на важливості спільної позиції у протистоянні "осі зла" Ірану та сателітів.

Скоро Беньяміну Нетяньяху виступати перед Конгресом США. Він уже обіцяв представити позицію ізраїльського народу.

Ризики для нашої країни

Ізраїль нині перебуває під тиском не лише мирного плану Байдена, але й пропалестинських виступів у різних країнах, у тому числі союзниках США та Ізраїлю. Ці процеси викликають протидію. Тому ізраїльське керівництво, реалізуючи заходи у рамках мирного плану про тимчасове припинення вогню готується, можливо, до двох повномасштабних воєн одночасно та до опонування позиції США. Зближення з Україною є логічним і закономірним, але офіційний Київ не поспішає широко розкривати обійми. Існує ризик порівняння, на дипломатичному рівні, війни Росії в Україні з тривалим конфліктом Ізраїлю з радикальними угрупованнями. У свою чергу, таке порівняння може призвести до спроб застосування до війни в Україні тотожного методу мирного врегулювання. Першопричини цих "гарячих точок" є різні, як і противники. Ізраїль натякає на паралелізм, оскільки за ХАМАС та "Хезболла" стоїть Іран, потужна держава арабського світу. З іншого боку, вірогідно, дві країни, котрі перебувають у стані війни, мають поєднати зусилля для більш ефективного опору спільним ворогам.

Зараз ви читаєте новину «Немає миру без України. Чому Ізраїль хоче дружби після недружніх кроків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути