неділя, 05 червня 2011 10:15
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

Янукович забрав по 500 грн у кожного українця для олігархів

Верховна Рада України прийняла закон, за яким людей, які не можуть розрахуватися за свої борги перед банками, виселятимуть з квартир чи будинків. Виселятимуть з дітьми. Майно опишуть, продадуть, а гроші повернуть кредитору.

Проте коли олігархи не можуть, а може й не хочуть, розраховуватися за свої борги перед бюджетом, то парламент ухвалює закон, за яким їх борги списуються.

Виникла ситуація, за якою не всі громадяни рівні перед Конституцією.  Олігархи – "рівніші". Цей закон – спроба запровадити  дискримінацію прав людей за майновою ознакою. Закон про списання боргів олігархам – власникам ТЕК – антиконституційний. Або мають бути відмінені ті положення закону, що дозволяють виселяти на вулицю боржника – сім'ї бідних громадян, які не мають мільярдів. Всі мають бути в однакових умовах.

Закон №3319-VI "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" – це пастка для самого президента. Він одразу ж стає суб'єктом  звинувачень, незалежно від мотивів підписання.

По-перше, закон суперечить Конституції і Конституційний Суд мав би його саме таким визнати.

По друге, підписавши закон, президент порушив присягу, за якою зобов'язувався „... виконувати свої обов'язки в інтересах всіх громадян...", а не лише в інтересах "любих друзів – олігархів". 

По третє, якщо підписав "за винагороду" – це кримінальнасправа і можлива перспектива імпічменту, хоча сама процедура залишається не виписаною.

Якщо підписав не розібравшись, то все одно наніс збитки державі на суму 24 млрд гривень. Законом передбачається комплексне списання заборгованості, включаючи пені і штрафи, зокрема, заборгованість за спожитий природний газ теплопостачальних підприємств (4,9 млрд грн), облгазів (7,4 млрд грн ) перед ДК "Газ Україна", і відповідно заборгованість "Газу України" перед НАК "Нафтогаз Україна" (12,3 млрд грн ). Крім того, списана заборгованість за спожиту електричну енергію обленерго перед ДП "Енергоринок" на суму 1,008 млрд грн , ДП "Енергоринок" перед підприємствами - виробниками електричної енергії, підприємствами з передачі електроенергії магістральними та міждержавними електромережами (861,4 мільйона), а також заборгованість "Енергоринку" перед фондом вітроенергетики (310,5 млн грн) бюджету, НАК "Нафтогаз України".

Бухгалтерські правила списання безнадійних боргів вимагають уточнення статті, на яку відносяться  збитки, та визначення джерела покриття збитків.

Підписавши закон, президент погіршив фінансовий стан тих державних інституцій, яким не віддали кошти підприємства "любих друзів". Фінансову дірку  державним підприємствам  треба буде "дофінансовувати" за рахунок коштів держбюджету. Чинне законодавство передбачає, що втрати підприємств від неправомірних дій органів влади покриваються за рахунок коштів держбюджету. Та й держбюджет недоотримав належних йому коштів від підприємств "любих друзів". За рахунок чого тоді латати дірки в бюджеті? За рахунок емісії? Ось тому і появився лист голови НБУ до уряду, яким він фактично попередив, що емісії коштів, взамін розбазарених, не буде.

А хто має відшкодовувати збитки держбюджету? – Той, хто своєю діяльністю спричинив їх. Тобто депутати коаліції і президент.

Підписавши закон, президент "амністував" фірми, що фактично присвоїли собі  гроші громадян. Громадяни заплатили за енергоносії фірмам–банкрутам, що не віддали державі людських грошей. Президент своїм підписом освятив нанесення збитків державі підприємствами олігархів. Відкрив "ящик Пандори". Влада не оголосила згадані фірми банкрутами і не продала їхнє майно іншим власникам. Виручені від продажу кошти пішли б на покриття заборгованості перед бюджетом і держструктурами.

Коли депутати і президент дозволяють розкидатися такими сумами (24 млрд грн = $3 млрд), то це означає, що немає проблем з дефіцитом коштів? Тоді для чого залучати МВФ, щоб  вішати на шию зобов'язання з їх обслуговування на дітей та онуків? Для того, щоб позики знову роздати, позичити олігархам, а вони знову не захочуть їх віддавати? Щоб знову потім списати?

За нанесення збитків в правовій державі слід відповідати не лише представникам опозиції, але й представникам влади і президенту особисто. Відповідати шляхом їх відшкодування. 

Президент повинен відкликати свій підпис під законом про списання заборгованості як помилковий, бо цим самим з кожного українця він зняв по 500 гривень на користь олігархів! Або за своєю ініціативою має подати його до Конституційного Суду на предмет відповідності Конституції України! 

Зараз ви читаєте новину «Янукович забрав по 500 грн у кожного українця для олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути