середа, 14 листопада 2018 15:53

У першій столиці Мальти живуть близько 300 людей

В'їжджати в місто машиною можуть тільки вони

Відвідала Мальту восени і раджу їхати туди саме у міжсезоння. Влітку на острові спекотно, за плюс 30. Практично не буває дощів. Натомість – багато туристів. Весною ж і восени весь час тримається помірна температура. Іноді дме з моря, тому варто мати вітрівку. Ціни нижчі. Проте в будинках, як усюди на півдні Європи, немає опалення. У готельному номері весь час хотілося тепло вдягнутися.

Сліди давньої історії острова помітні в деталях. Наприклад, готель, у який я заселялася у столиці Валетті, виявився старовинною кам'яницею. При вході – масивний дверний молоток у формі лева. Його стуком гості сповіщали про візит. На нижньому поверсі обладунки лицаря зі списом нагадують, кому міг належати будинок 500 років тому. На даху – сад із квітами й кипарисами. З нього видно частину міста й затоку з яхтами.

Вузькі вулиці Валетти перетинають старе місто вздовж і впоперек. Частина – пішохідні. Місто побудоване на пагорбах, тому часом дороги перетворюються на сходи. На розі вулиць на фасадах будинків трапляються статуї з біблійних або літературних сюжетів. Мальта – восьма в рейтингу найщільніше заселених країн. Будинки зведені впритул один до одного. Всі – з жовтого піщаного каменю з дерев'яними балконами різного кольору.

Автор: wikimedia.org
  Село Попая на Мальті зведене 1979 року як декорації для зйомок однойменного мюзиклу. Тривалий час його не використовували, а згодом – реконструювали й облаштували сімейний комплекс розваг. Вхід коштує 10 євро
Село Попая на Мальті зведене 1979 року як декорації для зйомок однойменного мюзиклу. Тривалий час його не використовували, а згодом – реконструювали й облаштували сімейний комплекс розваг. Вхід коштує 10 євро

У середньовіччі Валлетта була однією з найпотужніших у Європі морських фортець і портом. Товсті мури досі обрамляють місто. З обох боків столиці – затоки, заповнені яхтами й катерами, що курсують морем як громадський транспорт. Це – перше спроектоване місто в Європі. Тобто мало накреслений архітектурний план перед початком будівництва у XVI столітті.

Навпроти Валлетти розташоване місто Сліма. Сучасніше й не таке цікаве. До Сліми зручно добиратися катером. Це швидше, ніж автобусом. Катер курсує кожні 15 хвилин від Валлетти й перетинає затоку, що розділяє два міста.

Місто Марсашлокк запам'яталося недільним рибним ринком. Це рибацьке поселення, у ньому – красива бухта. Сотні човнів стоять на якорях у затоці. Вздовж берега щонеділі торгують рибою. На цей ринок приїжджають мальтійці з усього острова. Тут найкращі ціни. Ресторани пропонують від 10 євро за меню: основну страву з гарніром, салат і вино.

Близькість Італії вплинула на кулінарні особливості – всюди є паста, лазанья, равіолі, піца. Мальтійська традиційна страва – запечений кролик, його можна скуштувати майже в кожному ресторані. Коштує від 22 євро. Для бюджетних туристів є заклади східної та азійської кухні: можна поїсти за 5–7 євро.

На протилежному березі бухти в Марсашлокку є ­басейн Святого Петра – одне з природних див Мальти. Він виточений водою у крихкому березі – місце для любителів стрибати в море з високих виступів.

Перша столиця Мальти, Мдіна, заснована майже чотири тисячі років тому. Збудована у межах фортеці з високими мурами. Тут живуть до 300 людей. В'їзд машиною дозволений тільки їм. Тому місто дуже тихе. Чути лише кавомашину в кав'ярні й цокання коня, що коли-не-коли підвозить бричкою туристів. Атмосфера нагадує Середньовіччя.

На Мальті є руїни храму Hagar Qim. Йому понад п'ять тисяч років. Він старший за єгипетські піраміди і Стоунхендж у Великій Британії.

Країна має три острови – Мальта, Коміно й Ґозо. Між ними ходять катери й туристичні судна, на яких можна добратися до пляжів і лагун.

Дверні молотки в такій кількості трапляються лише на Мальті. Вони є у формі левів, дельфінів, птахів, рук, кілець. Є фігурки Посейдона, бронзового чи золотистого кольору. Є магазини-­майстерні, де можна купити дверні молотки.

Автор: flickr.com
  Мозаїка у вигляді пташки колібрі викладена у ресторані біля Блакитного гроту в південно-західній частині Мальти
Мозаїка у вигляді пташки колібрі викладена у ресторані біля Блакитного гроту в південно-західній частині Мальти

Часто на церквах висять два годинники: один показує правильний час, а другий – неправильний. Перший – для мирян, щоб знали, коли служба, а другий – для диявола, щоб збити з пантелику

Кожен другий мальтієць грає на музичному інструменті, співає в хорі або бере участь у церковних співах.

У країні немає прісного джерела, тому всю питну воду завозять

На острові Мальта розташовано сім святинь-мегалітів – доісторичних споруд із величезних кам'яних блоків

246 квадратних кілометрів – становить площа Мальти – найбільшого з островів Мальтійського архіпелагу

Зараз ви читаєте новину «У першій столиці Мальти живуть близько 300 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути