вівторок, 14 серпня 2018 16:45

Совєти прийшли в липні, а вже у серпні десь із 300 енкаведистів "забезпечили житлом"

Після того як 1969 року "Карпати" виграли Кубок СРСР з футболу, у Львові перевертали машини й трамваї

Я народився на Замарстинові, тодішній околиці Львова, у лічниці Андрея Шептицького. 1940 року переїхали на вулицю Ярослава Мудрого, 27-й номер, – зараз там неподалік цирк. За Польщі вулиця називалася Бема – це прізвище їхнього генерала. Всі люди з неї і з бічних провулків зналися.

Українці переважно спілкувалися з українцями, поляки мали своє. У 1946 році багато виїхали на "зємє одзискане" (повернуті землі. – Країна) – до Вроцлава, ще кудись. Мій вуйко жив у цьому ж будинку, працював у магістраті. Полька-двірничка якось затримала його біля брами: "Пане Бродек! – це його прізвище. – Почекайте!" Вигулькнули двоє поляків, пістолет до скроні. Вуйко тіпнувся – постріл – куля вдарила у стіну. Він забіг у під'їзд і почав кричати. Напали тому, що українець. У підворітті довго залишався слід від кулі.

Батько був в Українській повстанській армії. І два його брати, мої стриї. Наймолодший загинув у селі Рокитне біля Львова. Там є обеліск. А батько й другий стрийко у травні 1945-го з лісу прийшли до Львова. Ніхто їх не здав. Тато збрехав, що з Познані вернувся. Його поляки до війни брали у військо.

  Мирослав-Дмитро ҐУДЗ, 80 років, знавець Львова. Його називають Панмирон, Меценас, директор центру Народився 1938-го у Львові. Закінчив тамтешній державний університет. За освітою – юрист. Понад 30 років працював на Львівському хіміко-фармацевтичному заводі, нині ВАТ ”Галичфарм”, очолював юрисконсультство. Колекціонує картини, захоплюється екслібрисом – книжковим знаком. У 1980-х організував кілька виставок, зокрема ”Медицина в екслібрисі”, ”Іван Франко”, ”Русалка Дністрова”, та упорядкував каталоги до них. Створив першу неформальну організацію у Львові – клуб ”Екслібрис”. Був першим юристом Львівського осередку Народного руху, членом проводу, головою ревізійної комісії. Вдівець. Дружина Лідія була викладачем англійської мови. Має сина Маркіяна, 49 років. Донька Зоряна померла 12 років тому після хвороби. Троє внуків: 16-річна Юлія, Тимофій,  11 років, і Мартин, 8 років. Є кіт Маркус шотландської породи. Живе на Калічій Горі. Улюблене місце у Львові –  Крива Липа
Мирослав-Дмитро ҐУДЗ, 80 років, знавець Львова. Його називають Панмирон, Меценас, директор центру Народився 1938-го у Львові. Закінчив тамтешній державний університет. За освітою – юрист. Понад 30 років працював на Львівському хіміко-фармацевтичному заводі, нині ВАТ ”Галичфарм”, очолював юрисконсультство. Колекціонує картини, захоплюється екслібрисом – книжковим знаком. У 1980-х організував кілька виставок, зокрема ”Медицина в екслібрисі”, ”Іван Франко”, ”Русалка Дністрова”, та упорядкував каталоги до них. Створив першу неформальну організацію у Львові – клуб ”Екслібрис”. Був першим юристом Львівського осередку Народного руху, членом проводу, головою ревізійної комісії. Вдівець. Дружина Лідія була викладачем англійської мови. Має сина Маркіяна, 49 років. Донька Зоряна померла 12 років тому після хвороби. Троє внуків: 16-річна Юлія, Тимофій, 11 років, і Мартин, 8 років. Є кіт Маркус шотландської породи. Живе на Калічій Горі. Улюблене місце у Львові – Крива Липа

Чому нас не виселили? Приходили, дивилися: "Ви тут дол­ґо нє будєтє". Ми вже тримали клунки посеред хати. Мене й меншого брата мама відрядила до знайомих. Але у квартирі не було туалета. І води не було. Це зіграло роль.

Після війни почався ніби НЕП. Дозволили відкривати магазинчики. І мама відкрила на тодішній вулиці Янівській – там, де церква Святої Анни. Там було всьо: цукерки, риба, яблука. Десь діставали, їздили по селах. Але почали давити податками. Довелося закрити.

В архіві знайшов акти Львівської міської ради за 1944 рік. Совєти прийшли у липні, а вже у серпні – десь із 300 енкаведистів "забезпечили житлом". І ще для 150 треба "забронювати місце". А ще ж військові частини. Офіцерів розселяли у престижних районах: тодішні вулиці Дзержинського, Кадетська, Гвардійська.

Львів русифікували. Російських шкіл було порівну з українськими. І всі – у центрі. Зразу після війни почалася тенденція, в 1950-ті – посилилася. На вулиці говорити російською вважалося престижним. Я вчився у 44-й українській школі, на Леонтовича. 1955 року закінчив її. То був останній чоловічий випуск, потім змішали дівчат і хлопців.

Біля 14-ї російської школи жили багато росіян. То престижний район, там зараз Український католицький університет. Там була ковзанка. Врізалися в мене хлопець із дівчиною. А в них велика компанія. Я далі роблю піруети, тут під'їжджає один і вдаряє мене кастетом. Зламане перенісся, кров заливає. Утік, бо гналися з ножем.

1956-го поступив до університету, на юридичний факультет. Розповів батькам, котрі думали, що вступаю на історичний. Тато каже мамі: "Ганю, та він капусєм буде!" Капусь – то "донощик" по-польськи. Наші люди репресивний апарат не сприймали. А я мав бути прокурором або суддею.

Мою тітку забрали 1947 року. Була в Магадані, на лісорозробках, в Артемівську на будовах. Приписатися у Львові не дозволяли. Таких тут тисячі. А реабілітація аж у 1990‑х пройшла. Я ходив в архів КГБ, коли відкрили. Вони знали – і про батька, і про все. Але вже не чіпали. Бо не могли всіх забрати.

Студентом ходив по клубах на танці. У 1960-х наше товариство збиралося по квартирах. Це називали: "ходити на бібу". Ще в Будинку архітектора збиралися по суботах.

Шмутки привозили поляки. 1955-го я був першим стилягою у Львові. Ходили ґонорово – в брюках-дудочках, беретках. Зачіска "кок" (високий чуб, як у Елвіса Преслі. – Країна), спадисті рукави. У мештів груба підошва – "манна каша" (підошва світлого кольору з каучуку. Назва – від візуальної подібності з кашею. – Країна). В університетській газеті "Колючка" намалювали карикатуру: я крокую на танкетках. І написали: "Ґудз Мирослав, студент 1-го курсу – стиляга".

Була "Промкооперація", ми називали "Промсарай". Тепер це клуб заводу "Електрон" на вулиці Шолом-Алейхема. Грала жива музика. І був там Михайло. Мав кольорову краватку, знався на джазі. Коли все кінчалося, то хтось із музик казав: "Давай, Місько, – виходи!" І він джазові речі виконував англійською.

У 1970-ті інтелігенція збиралася у каварні на площі Галицькій. Із-за великих вікон називалася "Телевізор". У 1974 році на Саксаганського відкрили "Нектар". Усі туди приходили: композитор Кос-Анатольський, співаки ансамблю "Дударик", Любко Медвідь (художник, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка. – Країна), інші. Бували Калинці – Іра й Ігор, коли вернулися із заслання, Чорновіл, брати Горині. Це вже 1980-ті. На вулиці Валовій була каварня "Старий Львів". Із балконом великим. Там художник Євген Безніско бував. Пізніше з'явився гурт "Мертвий півень". У закладі був декоративний металевий півень, от вони так і назвалися.

Вуличні музики з'явилися за Незалежності. При совєтах один скрипаль грав біля церкви Андрія, колись костел Бернардинів. Він помер недавно, на 103-му році. Я часом йому рубля давав. А потім виявилося, що то батько мого приятеля – Мирона Фурти. Теж скрипаля, що у середині 1970-х виїхав на Захід.

За німців у Львові діяв стадіон польського спортового товариства "Сокіл", нині стадіон "Скіф". 1943-го грали команди "Україна" й окупаційна німецька команда. Десь зібрали українців, ще довоєнних гравців. І вони програвали 2:1. Я з батьком і вуйком був на матчі. Знаменитий "Леньо" Скоцень (український футболіст 1930–1950-х років, емігрант, автор книжки "З футболом у світ". – Країна) тоді грав.

10-й номер трамвая їхав майже до стадіону "Динамо". Це перша колія у Львові. Вагончик не розвертався, мотор спереду і ззаду. Двері блокували ломиком. Коли вертався назад – інші двері. 1948 року нас з однокласником Михайлом Кусенем, потім він став футбольним суддею республіканської категорії, трохи не задушили. Народу повно – іншого транспорту не було. Зате ми потрапили на стадіон безплатно: дядько якийсь підсадив через паркан.

1969 року, коли "Карпати" виграли Кубок СРСР, я був у Косові. Не бачив, як народ радів. Уперше Кубок здобув клуб не вищої ліги. Причому – в Москві, у ростовського СКА. У Львові народ перевертав машини, трамваї.

Багато совєцьких назв вулиць змінили. Але я не плутаюся. Пам'ятаю ще й польські назви. Наприклад, Браєрівська. Потім вона – Ярослава Галана, тепер Богдана Лепкого. Там, до речі, жив Станіслав Лем, під четвертим номером. Там написав автобіографічний роман "Високий замок". Згадує про Львів 1920–1930-х, як учився у 8-й гімназії на Підвальній.

Із мого покоління нема нікого. Останнім відійшов Ярослав Гнатів – лауреат Шевченківської премії за 10-томник про Франка. Ми зналися з 1942 року, ходили до "шкілки" – дитячого садка на вулиці Зеґмонтівській, тепер Гоголя.

З молодшими приятелями збираємося в каварні "Апендіцит" – через "і". Це на вулиці Руданського, за рогом магазину "Протяг". Так по-народному зветься продуктовий склеп на проспекті Шевченка. Або сидимо "на Франца" на Академічній чи в міні-барі у Кривій Липі, чи ще десь.

Зараз ви читаєте новину «Совєти прийшли в липні, а вже у серпні десь із 300 енкаведистів "забезпечили житлом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути