субота, 14 грудня 2019 17:15
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Свої не забули

– Доки зведуть музей, нове покоління забуде про Небесну сотню і Революцію гідності, – каже літній чоловік. Стоїмо біля будівельного майданчика на колишній вулиці Інститутській. Тут мають звести меморіал Героїв Небесної сотні і Музей Майдану. Поставили риштування і план майбутнього комплексу.

Шість років тому в ніч на 1 грудня "Беркут" жорстоко розігнав студентів, які вийшли протестувати. Зараз на цьому місці відпочивають кілька десятків компаній, п'ють алкоголь. Немає ні зборів, ні віча в річницю.

– Забули, – каже львів'янин Павло. Він військовий. Обговорюємо допис у соцмережі. Редакторка одного глянцевого журналу посміялася з похорону снайпера. Після розголосу пост видалила і вибачилася, але її звільнили.

– Втомилися всі. Хочуть забути, – додає. – Я їм навіть за­здрю – сам хотів би жити, наче ні війни, ні злого сусіда немає.

До свята Миколая допомагаю збирати благодійному фонду подарунки для малозабезпечених родин. Цього року пакунки будуть скромніші – жертвують мало. Волонтерка боїться, що доведеться відмовитися від допомоги для якоїсь категорії підопічних – або багатодітним, або напівсиротам, або дітям, чиї батьки воювали на Донбасі. Пишу про це Павлові. Наступного дня на рахунок фонду надходить значна сума. У примітках – "для дітей воїнів АТО".

– Бачиш, знайшлися спонсори, не забули люди, – радію я.

Волонтерка хитає головою.

– Це від колег – гроші прийшли із фонду, який допомагає колишнім атовцям. Не хочуть, щоб їхні діти без подарунків залишилися.

Зараз ви читаєте новину «Свої не забули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути