субота, 12 квітня 2014 15:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Рожевий танк

– Чоловік повісився! – показує кудись угору мій друг.

Підводжу очі й справді бачу на будинку силует чоловіка в пальті, який тримається рукою за поперечину. Злякалася, а потім мене осінило. Ми у Празі, а це – відома скульптура Давида Чорного.

Називається "Повішений", і кажуть, що фігура дуже схожа

на вченого Зиґмунда Фройда. Ми не перші, кого жахає чудернацький пам'ятник. Деякі туристи навіть викликають поліцію і "швидку". Особливо короткозорі: вмовляють його не стрибати, не вкорочувати собі віку.

У Празі мені найбільше подобається відчуття неочікуваності. Старим містом можна ходити без туристичної карти – на кожній вулиці трапляються незвичайні речі. Спершу шокувала скульптура – гігантські чорні діти на центральній телевізійній вежі. Вони, немов таргани, лізуть угору височенною комунікацією. Далі вже не дивувалася зі святого Вацлава на дохлому коні, підвішеному до стелі торгового центру. Не справили особливого враження і бронзові чоловіки, які пісяють у басейн у вигляді карти Чехії.

Це все – творіння Давида Чорного, яким чехи пишаються. А найбільше поважають його за рожевий танк. Через 23 роки після входу радянських військ до Праги Чорний пофарбував бойову машину на центральній площі у рожевий колір. "Цей танк – символ російської диктатури. Я не сприймаю його як символ перемоги і закінчення війни", – казав тоді митець.

Наш Давид Чорний міг би на знак протесту пофарбувати у Криму військовий російський корабель або бойовий катер, із якого стріляли по нашому флоту. Але ще є час. Чехи теж довго чекали.

Зараз ви читаєте новину «Рожевий танк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути