субота, 06 квітня 2013 15:00
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Непристойний автор

– Шукшин, Матіос, і… Винничук? – жінка підіймає брови. – Це ж непристойний автор.

Молода чорнява бібліотекарка любить давати мені поради. Я їй подобаюся, бо кожні два тижні беру три-чотири книжки, вчасно повертаю і говорю з нею про літературу. А "працівниця храму книг", як вона себе називає, прочитала все, що є в бібліотеці.

– "Танго смерті" ще так-сяк, а "Весняні ігри в осінніх садах" – це ж повна порно­графія. Там цілий розділ про… хм… прутня Винничука, – стишує голос жінка. – Я би йому в очі подивилася й запитала: як ви спокійно по вулицях можете ходити після такого?

Обурення бібліотекарки ще більше заохотили мене взяти Винничука. Вже на другому розділі розумію, про що йшлося. "Вона спалахує з півоберта, просто треба знати місця, до яких слід торкнутися. Торкаєшся – і вона горить, як Жанна д'Арк. Її руки не знають спокою. Де б ви з нею не перебували, рука її постійно намагається пірнути вам до кишені" – пише "непристойний" автор.

Я тут на порнографічну тематику підготувала добірку

За два тижні повертаю книжки. Бібліо­текарка записує здане і викладає з шухляди "Камасутру" Юрка Покальчука, "Історію О" Полін Реаж і ще кілька невідомих мені авторів.

– Ми вивчаємо смаки читачів, радимо їм у виборі книжок, – каже. – Я вам тут на порно­графічну тематику підготувала ­добірку.

Беру почитати Покальчука – аби не ображати турботливу жінку.

– Це еротична література, а не порно­графічна, – кажу.

– Еротична, це коли пишуть: "Він ніжно її обійняв за талію і відчув тепло її тіла". А порнографічна – це п'ять сторінок опису любощів. І крапка.

Днями гортаю в книгарні роман "50 відтінків сірого" письменниці Е.Л. Джеймс. Критики називають його порнографічним, а авторку – збоченкою. Сцени з любощами та сексуальними фантазіями займають півкнижки. У Британії письмен­ницю визнали людиною року. Вона не може пройти Лондоном кількох метрів, щоб не дати автограф. А Юрій Винничук може спокійно ходити вулицями Львова. Головне – не потрапляти на очі чорнявим бібліотекаркам.

Зараз ви читаєте новину «Непристойний автор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути