понеділок, 01 квітня 2013 11:21
Олександра Кужель
Олександра Кужель
Народний депутат України

Зупинити чудовисько!

Здається, економіка України вже на невиліковній стадії своєї хвороби. Якщо такими темпами, як зараз, будуть проводитися тотальні монополізації ключових ринків країни, то покращення в цій країні відчуватиме лише президентська сім'я.

Вузька когорта людей стає нахабнішою в своїх схемах по грабуванню народу України. Все це намагаються приховати завдяки цензурі та контролю над пресою. Варіантів врятувати економіку країни все менше. І це не зайва драматизація ситуації. Це українські реалії.

Найяскравішим доказом цих тез є діяльність компанії "Газ Україна 2009" (під номінальним керівництвом Сергія Курченка). Її нова назва з березня 2013 року – Східно-європейська паливно-енергетична компанія (СЄПЕК, російською – ВЕТЭК). Як би не зачищалась преса, але немає жодного народного депутата, який не знає про її бурхливі кроки на шляху монополізації та тінізації нафтогазового ринку України. Немає жодного ділового журналіста, який би не читав чи не чув про оборудки цієї контори. Але лише деякі сміливці говорять про них в голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська грошова система незабаром зруйнується - Соскін

Так мій колега по Парламенту, народний депутат Юрій Сиротюк направив 11 січня 2013 року депутатський запит до Генерального прокурора України, в якому детально викладає незаконні схеми "Газ Україна" на нафтогазовому ринку України. Видання Форбс, Главком, Дзеркало тижня, ЗМІ нафтогазової тематики, російські видання, опозиційний телеканал ТВі проводять і публікують свої журналістські розслідування не дивлячись на "темники" з приводу її діяльності. В будь-якій іншій цивілізованій країні світу правоохоронні органи вже б відреагували на інформацію про те, як розкрадається державний бюджет на суму 4 млрд. гривень на рік і відповідно почали розслідування. У Китаї взагалі б за це була смертна кара. Але в Україні від Генпрокуратури, МВС, СБУ – ані пари з вуст. Прокуратура Харківської області, де зареєстровані більшість фірм, що входять до "Газ Україна" (СЄПЕК) заявила, що начебто провела розслідування і нічого незаконного не виявила в її діяльності. Зрозуміло, що така короткозорість була б не можливою без згоди вищого керівництва країни.

Тепер перейдемо до масштабів оборудок. За офіційними підрахунками Мінфіну нелегальний імпорт бензину на територію України склав в 2012 році майже 1 млн. тонн, а це сума – 4 млрд. гривень. Ці гроші були нахабно вкрадені у народу України. В своєму депутатському запиті Сиротюк пише: "На те, що майже весь зазначений обсяг ввезено групою "Газ Україна 2009", вказує той факт, що 323,3 тис. тонн контрабандного бензину надійшло на ринок через три залізничні станції – "Світловодськ", "Миронівка" та "Чорноморська". Ці три станції віддано "на відкуп" групі "Газ Україна 2009", на території цих станцій розташовані митні склади цієї групи".

Журналісти "Дзеркала тижня" додають ще цікавої інформації: "Сумарно з квітня 2012р., коли "енергетичний холдинг, який динамічно розвивається", почав програму з поставки нафтопродуктів, це дивним чином збіглося з початком бюджетних проблем зі збору "бензинового" акцизу".

Чи зупиниться на масштабній контрабанді цей економічний монстр? Навряд чи. На початку лютого поточного року "Газ Україна-2009" повідомила, що домовляється про купівлю нафтопереробного заводу в Україні. Преса відразу написала, що мова йде про Одеський НПЗ. В часі це майже співпало з заявою міністра енергетики Ставицького про необхідність запровадження мита на імпортні нафтопродукти. Він також додав, що в березні цього року планується запуск Одеського нафтопереробного заводу. Тепер починає вимальовуватися картина у повному масштабі. Під соусом начебто реанімації вітчизняної нафтопереробки планується остаточне закріплення тотальної монополії "Газ Україна" (СЄПЕК). Чим це загрожує економіці країни та простим громадянам?

По-перше. В разі запровадження імпортного мита, маючи вищеописані контрабандні схеми поставок імпортного пального, "Газ Україна" (СЄПЕК) тепер буде обкрадати державу не тільки на несплаті ПДВ та акцизу, а ще й на несплаті мита на імпорт. Тоді бюджет не дорахується набагато більше, ніж 4 млрд. гривень.

По-друге. Чиновники, які явно прислужують інтересам нового монополіста, зухвало стверджують, що при запровадженні мита на імпортне пальне, можна буде відродити вітчизняну галузь нафтопереробки. Ця пісня давно застаріла. Але ж істина на поверхні: хочете реанімувати роботу вітчизняних НПЗ – заохотьте податковими пільгами їх модернізацію. Що відбудеться на справді, це те, що в Україні про якість пального треба буде забути. Ринок наповнить низькоякісний вітчизняний бензин стандарту Євро-2 та Євро-3, бо інакший жодне вітчизняне НПЗ технічно не здатне виробляти. Тому що роками про реконструкцію та модернізацію вітчизняних НПЗ можновладці традиційно лише розповідають, але насправді нічого для цього не роблять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купує європейський газ законно - джерело в Міненерго

По-третє. В умовах вимушеної конкуренції з контрабандистом, щоб хоч якось вижити легальним постачальникам імпортних нафтопродуктів доведеться підняти ціну на суму запровадженого мита - в середньому на 1 гривню на літрі іноземного пального. Але не вийде зекономити тим, хто захоче на свій страх та ризик заправляти автомобілі вітчизняним бензином, бо підвищення цін на імпортні нафтопродукти завжди призводить до зростання цін на вітчизняний продукт. Внутрішній виробник підтягується за рівнем цін - навіщо йому продавати дешевше? Тобто кожен українець зі своєї кишені буде вимушений платити компанії, яку напряму відносять до родини Президента.

Тож "Газ Україна" (СЄПЕК), маючи з одного боку Одеський НПЗ, а з іншого нелегальну контрабанду, здатен буде витіснити з ринку будь-яку іншу легальну компанію. Після цього – роби що хочеш: або ціни крути які заманеться, або напередодні посівної країну без палива залишай. А хочеш – всій економіці починай диктувати свої умови. Як ми всі розуміємо, влада пестить чудовисько, яке спочатку знищить нафтовий ринок країни, потім всю економіку, а потім і країну. Питання з економічної безпеки переходить в питання безпеки державної! Якими ж треба бути самовпевненими тим ляльководам, які стоять за спиною "Газ Україна" (СЄПЕК). Хіба вони не розуміють, що "чудовисько" на певному етапі стане некерованим і знищить їх, а потім і всю державу! Зупинити його зараз – значить врятувати завтра економіку всієї України. На часі оперативне створення у Верховній Раді Спеціальної слідчої комісії щодо фактів діяльності Групи компаній "Газ Україна" (СЄПЕК). Крім того, особисто я, як Голова Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, готую наразі звернення до Антимонопольного комітету України щодо розслідування фактів порушення конкуренції на нафтогазовому ринку.

Зараз ви читаєте новину «Зупинити чудовисько!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути