понеділок, 01 квітня 2013 09:40

Україна купує європейський газ законно - джерело в Міненерго

Україна купує європейський газ законно - джерело в Міненерго
Ціна російського палива для України завищена, наголошують у Міненерго. Фото: podrobnosti.ua

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають законними реверсні поставки газу з Європи.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Газовий кругообіг".

"Ми не бачимо в цьому ніякого порушення закону. Газ переходить кордон і тут же повертається назад в Україну його новим власником", - зазначило джерело видання в Міненерго.

За його словами, це підтверджує, що ціна російського палива для України завищена, тому що газ "Газпрому", викуплений у Європі після перетину українського кордону, обходиться "Нафтогазу" на 7% дешевше, ніж прямий імпорт з Росії.

Реверсний газ з Європи в січні коштував Нафтогазу $390 за 1 тис. куб. м, у той час як ціна "Газпрому" - $406.

Нагадаємо, Україна почала реверсні поставки з Польщі за контрактом з німецькою RWE в листопаді минулого року. Тоді українська влада заявляла, що газ закуповується за спотовими цінами, які значно нижчі за ціни "Газпрому", прив'язаних до нафтового кошика. У листопаді-грудні 2012 року "Нафтогаз" закупив у RWE 52,7 млн куб. м і ще 46,7 млн - у січні цього року.

У минулий четвер прем'єр-міністр Микола Азаров, будучи в Будапешті, оголосив, що, крім Польщі, "Нафтогаз" починає реверсні поставки газу з Угорщини. Причому якщо обсяг поставок з Польщі цього року становитиме близько 600 млн. куб. м, то з Угорщини може досягти 4,2 млрд. куб. м, говорять в Міненерго.

Як відзначає видання, в сукупності може йтися про 5 млрд. куб. м, що становить 12% від контрактних зобов'язань "Нафтогазу" перед "Газпромом" за take-or-pay і 20% від фактичних обсягів, куплених українською компанією в Росії за минулий рік.

Додамо, що днями голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що схеми, організовувані України по отриманню газу в Європі, нагадують шахрайські.

Зараз ви читаєте новину «Україна купує європейський газ законно - джерело в Міненерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути