вівторок, 28 лютого 2012 13:44
Олександр Сугоняко
Олександр Сугоняко
Заслужений економіст України, президент Асоціації українських банків, віце-президент Центрально-Євразійської банківської федерації

НБУ дає сигнал, що гривня - ненадійна

У 2010 році голова Національного банку Сергій Арбузов заявив: "... наш головний партнер, на мій погляд, - населення. Українці мають величезний запас вільних коштів, які, на жаль, ні НБУ, ні банківська система раніше так і не змогли залучити в економіку".

У зв'язку з цим регулятором було оголошено про запуск нібито привабливих для населення інструментів: інвестиційних монет (срібні та золоті); інвестиційних сертифікатів НБУ, які прив'язані до ціни на золото.

За останні 10 років тройська унція золота зросла у ціні з $288 (у 2001 році) до $1848 (у 2011 році). В той же час доходність вкладень у золото є нестабільною і може принести інвестору суттєвий дохід лише на довгостроковому інтервалі (5-10 років). При цьому старт інвестицій має припадати на початок циклу зростання світової економіки (коли ціни на класичні інструменти, такі як золото, падають, а дохідність ризикованих інвестицій зростає), а фініш інвестування – на період найбільшої турбулентності світових ринків, коли попит на стабільні інструменти (золото, казначейські зобов'язання США) досягає свого максимуму. На короткостроковому або середньостроковому періоді інвестування золото може принести інвестору дохід, значно нижче середньоринкового або навіть збиток. При цьому золото не є розрахунковим інструментом. Отже, емітовані НБУ золоті монети не будуть прибутковим вкладенням для населення на коротких і середніх інтервалах.

Привабливість золота для населення буде додатково знижуватися наступними факторами:

  • значний розрив між поточною ціною купівлі та продажу золота
  • неможливість отримання інтервальних виплат доходу
  • неможливість капіталізації доходу
  • ризик фіксації збитків при необхідності терміново продати золоті інструменти
  • оподаткування прибутку від інвестиційної діяльності та самостійне декларування таких доходів в органах ДПА
  • витрати на відповідальне зберігання золота
  • необхідність витрат на послуги фінансових консультантів

Згідно з результатами опитування агентства IFAK Ukraine, кожен третій українець (36 % громадян) не довіряє національній валюті. Повернення довіри населення до гривні, до політики НБУ- ключове завдання для чинного керівництва Нацбанку, без успішного вирішення якого неможливо реалізовувати будь-які плани по акумулюванню у банківській системі внутрішніх інвестиційних ресурсів, зростанню саме безготівкових суспільних накопичень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада бреше, гривня обвалиться - Кужель

Але вирішуючи питання через випуск золотих монет та "золотих" депозитних сертифікатів, НБУ зміцнює довіру населення до золота як інструменту інвестування, а не до гривні, як національної валюти. Отже, надсилаючи у суспільство меседж про випуск золотих інструментів, НБУ тим самим дає сигнал, що звичайна гривня не є надійним інструментом.

Важливим питанням є і механізм реінвестування коштів, залучених від населення за допомогою "золотих" інструментів НБУ. Адже, говорячи про необхідність акумулювання внутрішніх інвестиційних ресурсів, важливо пам'ятати, що тільки другий рівень банківської системи України – комерційні банки можуть надавати кредити реальному сектору економіки, а Національний банк таких можливостей позбавлений. Взагалі функція реінвестування суспільних накопичень у розвиток національної економіки не є притаманною для центрального банку будь-якої країни, в тому числі і для НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст: "Євро завжди буде штучною "валютою-сиротою"

Крім того, потребує додаткового аналізу і можливість виплати інвесторам доходів, отриманих від купівлі "золотих" сертифікатів НБУ. У випадку прив'язки доходності "золотих" сертифікатів НБУ до ринкової ціни на золото, НБУ буде нести додаткові курсові ризики, адже якщо ціна на золото у 2012 році досягне $2200 за тройську унцію, Національний банк буде вимушений компенсувати інвесторам суму відповідного зростання ринкових цін. В такому випадку, вартість обслуговування боргу за депозитними "золотими" сертифікатами складе для НБУ більше 20% річних, що значно вище за існуючу доходність суверенних зобов'язань України на внутрішньому та зовнішньому ринках капіталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк буде вимушений послабити гривню - експерти

Золоті інструменти, запропоновані НБУ, по-перше, не є новими для українського ринку за своєю економічною суттю (золото) і не користуються попитом з боку населення. По-друге, вказані інструменти не зможуть акумулювати необхідний обсяг готівкових ресурсів, суттєвий для реального сектору економіки або поповнення резервів НБУ, та не дозволять помітно послабити девальваційний тиск на гривню. По-третє, запровадження "золотих" інструментів за своїми операційними та технологічними особливостями не відповідає усталеній суспільній практиці і лише підриває довіру до національної грошової одиниці, адже такі заяви НБУ сприймаються виключно як опосередковане визнання нестабільності та слабкості гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зараз золото вже не вважають безризиковим активом - експерт

Вказана політика НБУ у випадку її активної реалізації лише посилить відтік гривневих ресурсів з банківського сектору та збільшить тиск на готівковий курс гривні до вільноконвертованих валют. Заяви та декларації НБУ не були підкріплені відповідною аналітичною базою і не були сприйняті суспільством у якості системних та ефективних інструментів.

Зараз ви читаєте новину «НБУ дає сигнал, що гривня - ненадійна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути