понеділок, 21 травня 2012 13:21
Оксана Продан
Оксана Продан
Лідер Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця"

Так звана дерегуляція повертається до бізнесу ускладненням

Віктор Янукович вважає, що за його президентства зменшився тиск на бізнес та кількість дозвільних документів. Хочу сказати, що малий та середній бізнес, не пов'язаний з владою, ніяких позитивних моментів не відчув. Можливо, окремо взяті структури отримали зменшення дозволів і покращення регуляторного клімату. А в сферу об'єднання малого і середнього бізнесу, яке я очолюю, підприємства, які отримали такі великі преференції, не входять.

На сьогоднішній день ми маємо низку прийнятих регуляторних – як вони називаються, дерегуляторних документів, які ускладнили роботу бізнесу. Це, наприклад, відміна свідоцтва реєстрації, на їх місце прийняли витяги з реєстрів, які треба тепер купувати і ходити просити. І це добре, коли державний реєстратор в місті знаходження підприємця. А коли підприємець знаходиться в сільській місцевості і йому треба їхати десятки кілометрів в обласний, чи районний центр, щоб отримати цей витяг з реєстру, то в чому тут покращення? І таких прикладів дуже багато, коли дерегуляція насправді повертається до бізнесу ускладненнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розповів, як депутати з ним радились щодо Тимошенко

Ми провели всеукраїнський з'їзд малого та середнього бізнесу. Основне питання і рішення, яке ми прийняли - схвалили ту модель системи умов ведення бізнесу, яка повинна бути в Україні. Ми повністю сформулювали по кроках, що потрібно зробити. Більше того, ми запропонували три законопроекти, які можуть значно скоротити регуляторний тиск і корупцію. По-перше, ми маємо законопроект, яким пропонуємо відмінити відповідальність підприємців за помилки - неточності в звітності, якщо вони не призвели до втрат бюджету. Насправді сьогодні всі підприємці відповідають за те, що не в той квадратик вписав слово, чи не там поставив галочку. Хоча податки і збори сплачують згідно з законодавством, тобто жодної копійки до бюджету не недоплатили – вони виконали свій обов'язок по сплаті податків. Але при цьому, навіть коли плата за воду три гривні, коли на один день запізнився здавати, або допустив помарку у своєму звіті – треба заплатити штраф мінімум 170 гривень. Ми вчора схвалили такий законопроект, який відміняє цю несправедливість і передбачає відповідальність бізнесу тоді, коли він не виконав свої обов'язки. А обов'язок бізнесу – це платити податки, а не заповнювати талмуди. Цей шлях спочатку дасть можливість бізнесу підняти голову, а по-друге спростить звітність тому, що чиновники перестануть плодити цю дурнувату звітність бо їм це вигідно. Їм потрібно буде самим її перевіряти, а грошей з цієї звітності вони не отримають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиск на бізнес збільшився - Ляпіна

Інший крок – ми розробили законопроект, який значно зменшить корупцію і собівартість всього в Україні. Це законопроект з кодовою назвою "самообслуговування чиновників". Чиновнику для виконання його повноважень, наприклад, для видачі мені документа - свідоцтва про народження для громадян, свідоцтва про реєстрацію юридичної особи, щоб його отримати, треба подати цілий перелік документів з інших органів влади. Зараз нам кажуть – от вам перелік ідіть збирайте. Ми маємо законопроект, яким говоримо: якщо органу влади потрібна інформація з іншого органу влади, то нехай він туди іде сам і сам цю інформацію бере. У них для цього є мінімум три шляхи – це відкриті реєстри інформації, де легко взяти і подивитися, це електронний документообіг, електронні запити і це паперові запити, які так само можуть працювати. При чому, в законопроекті, який ми схвалили, передбачається, що термін видачі документів не перевищуватиме уже визначений законодавством. Нехай органи влади самі забезпечують виконання своїх забаганок. Як тільки буде прийнято закон, відразу величезний блок довідок і дозволів, які сьогодні існують, відімруть самі по собі тому, що не буде фінансового стимулу. Ми перестанемо за них платити – офіційно і не офіційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович: "Ми не змарнували стосунки з жодною європейською країною"

І третій законопроект, який ми ухвалили, - це очищення і створення нової регулятивної бази, нових правил ведення бізнесу. На сьогоднішній день існують правила, які були затверджені ще в Радянському союзі і ніхто їх не відмінив тому, що ніхто туди не ходить. І вони спливають, тільки коли контролер приходить на перевірку, і кожен раз все нові. Вчора ж ми схвали документ, який пропонує вже нові, європейські норми по веденню бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «Так звана дерегуляція повертається до бізнесу ускладненням ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути