пʼятниця, 04 березня 2022 07:07

Спецтема: Війна Росії проти України

З'явилися подробиці затоплення флагмана ВМС "Гетьман Сагайдачний"

З'явилися подробиці затоплення флагмана ВМС "Гетьман Сагайдачний"
Фрегат "Гетьман Сагайдачний" затопили в Миколаєві. Фото: twitter.com/TarasChmut

Флагман Військово-морських сил України фрегат "Гетьман Сагайдачний" вивели з ладу наші корабели, щоб судно не дісталося російським загарбникам.

Про спецоперацію українських військових моряків і суднобудівників було відомо ще в перший день повномасштабного вторгнення РФ, але з міркувань секретності інформація стала відкритою лише зараз, повідомляє "Думская".

"Російський напад "Гетьман Сагайдачний" зустрів на судноверфі під час капітального ремонту і модернізації, тобто у напіврозібраному стані. На судні так і не закінчили заміну радіоелектроніки, систем управління вогнем і зв'язку, а також ремонт головної енергетичної установки", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни спалили найбільший у світі літак "Мрію"

Військово-морський спецназ Росії планував спецоперацію по захопленню фрегата і буксирів в акваторії заводу з подальшим виведенням українського флагмана в фарватер Дніпро-Бузького лиману. Фрегат планували викрасти до Севастополя, виставити на огляд і повідомити, що екіпаж добровільно перейшов на бік ворога.

"Тому заздалегідь прийняли рішення: у разі нападу заповнити відсіки водою та акуратно укласти корабель на дно. Це зробили в перші години вторгнення", - ідеться у повідомленні.

Флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний" затопили у перший день війни, 24 лютого. Корабель був небоєздатним, з демонтованою зброєю та стояв у порту в Миколаєві на ремонті.

Флагман українського флоту спустили на воду 30 років тому, 29 березня 1992 року.

Зараз ви читаєте новину «З'явилися подробиці затоплення флагмана ВМС "Гетьман Сагайдачний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути