понеділок, 25 лютого 2013 11:46

Земля може зіткнутися з астероїдом у 2068 році. У НАСА зробили своє припущення

Земля може зіткнутися з астероїдом у 2068 році. У НАСА зробили своє припущення
Фото: onua.com.ua

Астероїд Апофіс, який благополучно розминеться з Землею у 2029 і 2036 роках, у 2068 може зіткнутися з нашою планетою, хоча ймовірність цієї події вкрай мала - не вище 2,3 на мільйон, встановили фахівці Лабораторії реактивного руху НАСА, Гавайського університету і університету Пізи.

"Шляхом вивчення невизначеностей, пов'язаних зі зміною орбіти після зближення у 2029 році, ми виявили так звані "замкові щілини", які пов'язані із зіткненнями під час майбутніх зближень. Зокрема, ми виявили, що існує ризик зіткнення з вірогідністю вище однієї на мільйон у 2068 році", - йдеться у статті, підготовленої групою під керівництвом Давида Фарноккьі (Davide Farnocchia) з Лабораторії реактивного руху і опублікованій в електронній бібліотеці Корнеллського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судний день настав? Урал накрило метеоритним дощем

Астероїд (99942) Апофіс (2004 MN4) розміром у 325 метрів був відкритий у 2004 році. Відкриття викликало ажіотаж - розрахунки показали, що існує ймовірність у 2,7%, що Апофіс, який отримав своє ім'я на честь давньоєгипетського бога зла і руйнування, зіткнеться із Землею у 2029 році. Потім учені виключили цю загрозу, підрахувавши, що 13 квітня 2029 астероїд пролетить на відстані 37,6 тисячі кілометрів від центру Землі. Однак, було встановлено, що після "побачення" у 2029 році астероїд може змінити свою орбіту так, що при наступному поверненні може зіткнутися з Землею. Для цього астероїд в момент зближення повинен пройти через "шпарину" - дуже вузьку область простору. Раніше вважалося, що проходження астероїда через одну з таких "шпарин" може призвести до його падіння на Землю у 2036 році, проте в січні фахівці НАСА за результатами нових спостережень встановили, що цей ризик практично виключений, ймовірність цієї події виявилася менше 1 на мільйон.

Група Фарноккьі провела нові розрахунки, що враховують наявні нові дані, і виявила близько 20 "замкових щілин", які ведуть до зіткнення Апофіса з Землею к майбутньому. У їх числі опинилася одна така "свердловина" шириною 2 метри, проходження через яку веде до зіткнення Апофісу з Землею у 12 квітня 2068 року з вірогідністю 2, 3 на мільйон.

Зараз ви читаєте новину «Земля може зіткнутися з астероїдом у 2068 році. У НАСА зробили своє припущення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути