вівторок, 19 лютого 2013 05:45

Люди беззахисні проти дрібних астероїдів

Небесне тіло, яке в п'ятницю вибухнуло в атмосфері біля російського Челябінська, найімовірніше, було дрібним астероїдом. Його діаметр 5-10 м, уточнює 61-річний Анатолій Казанцев. Він завідує відділом астрометрії та малих тіл Сонячної системи астрономічної обсерваторії Київського університету ім. Шевченка.

— Такі астероїди не видно в телескопи на великих відстанях. Їх можна побачити у прилад зі спостереження за небесними тілами лише тоді, коли вони підлітають до Землі. Але запізно щось робити.

Нас рятує тільки атмосфера нашої планети. Космічне тіло летить до неї зі швидкістю 20 кілометрів на секунду. В атмосфері воно нагрівається, тепло проходить усередину тіла й руйнує його. Астероїд вибухає за кілька кілометрів до поверхні Землі. Його дрібні частинки, десь кілограмові,   можна знайти в 10-кілометровій зоні. Зараз важливо відшукати ці уламки. Треба подивитися хімічний склад. Очевидно, астероїд неметалевий, якщо вибухнув у повітрі.

Якби його побачили завчасно, спрацювала би служба цивільної оборони. Тоді треба було би сховатися у підвалі. Але досі не робили такого сповіщення в жодній країні світу. Це перша поява астероїда над великим містом. Чому так сталося — загадка.

Як для катастрофи астрономічного масштабу малі астероїди слабенькі. На Землю падали значно більші небесні тіла, діаметром 10 кілометрів. Це призводило до глобальної зміни фауни. Вирви від небесних тіл датовані сотнями мільйонів і навіть мільярдів років. В Україні є кратер в райцентрі Іллінці на Вінниччині. Там приблизно 300 років тому впав великий метеорит. 1908 року в Східному Сибіру, в Тунгуській тайзі, сталося подібне. Тоді ударна хвиля повалила дерева на території завбільшки 2 тисячі квадратних кілометрів.

Жодна точка планети від падіння чергового астероїда не застрахована. Україна — теж. Імовірність появи такого тіла на Землі найближчим часом малоймовірна, бо вони літають поодинці. Наступний може впасти і через тисячу років. Тому краще дивіться зараз на бурульки, які висять над головою. Від них більша небезпека.

За багато тисяч років щось таке впаде обов'язково. Але на сьогодні людство має певні засоби захисту. Великі астероїди можна помітити в телескоп. У випадку небезпеки для Землі космічні війська можуть зробити корекцію їх орбіти, і вони нас оминуть. Це стосується небесних тіл завбільшки 20 метрів у діаметрі. Для менших — ради поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Люди беззахисні проти дрібних астероїдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути