понеділок, 12 грудня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди: фото й відео
18

З нагоди Дня Сухопутних військ Збройних сил України президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та надав військові звання.

Церемонія відбулася в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці в Києві. Про це повідомляє пресслужба президента.

"Це професійне свято саме тих воїнів, чиї плечі – опора нашої оборони і чий рух – рух нашої армії до звільнення нашої землі", – заявив глава держави.

Президент також привітав воїнів, які зараз несуть службу на передовій.

"Солдати, офіцери, командувач Сухопутних військ Олександр Сирський, усі механізовані й танкові війська, ракетні війська й артилерія, армійська авіація та ППО, підрозділи тилового й технічного забезпечення, спеціальні війська – це тисячі бійців, які щодня й щоночі доводять, що Україну не здолати, а українців не підкорити", – наголосив він.

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам'ять полеглих воїнів.

Глава держави вручив орден "Золота Зірка" майстер-сержанту Дмитру Бублику. Він відзначився вмілими діями під час оборони Луганщини з першого дня повномасштабного вторгнення Росії й до кінця квітня.

Орден з рук Володимира Зеленського отримав також Герой України, молодший сержант Ігор Левченко, який з початку березня бере участь у відсічі збройній агресії РФ.

Президент передав "Золоту Зірку" матері майора Андрія Верхогляда, якого було удостоєно звання Героя України посмертно. Від початку повномасштабної війни з російським агресором Андрій Верхогляд особисто організовував оборону поблизу села Гоголів на Київщині, яку противник не зміг здолати та був змушений відступити.

22 червня майор особисто повів зведену штурмову групу для відновлення втрачених позицій неподалік села Вершина Бахмутського району на Донеччині. Під час бою захопив радіостанцію загону ПВК "Вагнер". Під його керівництвом було знищено противника, який закріпився на позиціях, та відновлено передній край оборони.

Повертаючись до командно-спостережного пункту, щоб передати захоплену радіостанцію та пораненого військовослужбовця, Андрій Верхогляд потрапив у вогневу засідку противника. Загинув у бою від кульового поранення.

"Золоту Зірку" з рук глави держави отримав син командира вертолітної ескадрильї полковника Олега Гегечкорі. З 24 лютого до 8 березня він одним з перших серед льотчиків авіації Сухопутних військ почав виконувати бойові завдання з відсічі повномасштабному російському вторгненню на території Київської, Чернігівської областей та міста Києва, здійснив понад десять бойових вильотів.

На початку березня здійснив авіаційну підтримку військ у районі Броварів Київської області. Після завдання удару по противнику група полковника була обстріляна засобами ППО ворога, унаслідок чого було втрачено три гвинтокрили, зокрема Мі-8, яким керував Олег Гегечкорі.

Його гелікоптер упав на околиці села Бервиця на межі Київської та Чернігівської областей, екіпаж загинув.

Президент також передав "Золоту Зірку" дружині й дітям Героя України, старшого льотчика армійської авіації підполковника Олександра Мариняка, який у період з 24 лютого до 8 березня одним з перших льотчиків зі складу оперативного резерву повернувся в стрій і виконував бойові завдання.

На початку березня в районі Броварів після вогневого удару по противнику його авіаційну групу обстріляла ворожа ППО. Вертоліт Мі-24 під керівництвом Олександра Мариняка зазнав значних ушкоджень і впав біля селища Кулажинці Київської області, екіпаж загинув.

Також отримала орден родина Героя України, начальника служби безпеки польотів підполковника Олександра Григор'єва. Вранці 24 лютого 2022 року, під час ракетного обстрілу з боку сил РФ аеродрому "Броди", завдяки його професіоналізму, рішучості та вмілому керівництву повітряний ешелон у складі шести гелікоптерів у складних умовах успішно вийшов з-під удару без втрат.

Цього ж дня гвинтокрили авіаційної групи під особистим керівництвом підполковника успішно виконали завдання з десантування та завдали вогневого удару по живій силі й техніці противника на аеродромі "Гостомель".

28 лютого під час виконання бойового завдання вертоліт Олександра Григор'єва був уражений засобами ППО противника в районі населеного пункту Копилів на Київщині, підполковник та його екіпаж загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть Путіна й перелякані росіяни: Зеленський поговорив з Леттерманом

Глава держави вручив орден "Золота Зірка" рідним лейтенанта Владислава Українця. 24 лютого підрозділ під його командуванням відбивав Антонівський міст поблизу села Раденськ Херсонської області.

Було знищено дві одиниці ворожої військової техніки разом з особовим складом. Під час виходу батальйону з оточення разом із підлеглими лейтенант здійснював прорив. Владислав Українець вирішив закріпитись і зайняти оборону з метою забезпечення проходу колони батальйону. Знищив близько 50 ворогів.

Рятуючи життя побратимів, потрапив під кулеметний обстріл, зазнав несумісних із життям поранень.

Крім того, глава держави вручив відзнаку Президента України "Хрест бойових заслуг". Зокрема, нею був нагороджений майор Олександр Власюк, який із червня виконує бойові завдання з відбиття російського вторгнення та командує самохідною артилерійською батареєю.

Відзнаку Президента отримав і командир вертолітної ланки підполковник Тарас Гнилицький, який виконує бойові завдання із захисту України з початку повномасштабної агресії РФ.

"Хрест бойових заслуг" з рук Володимира Зеленського також одержав капітан Василь Катеринчик, який з початку збройної агресії Росія очолював розвідувальний загін на підступах до Чернігова.

Відзначено також полковника Михайла Сидоренка, який із березня командує 10-ю окремою гірсько-штурмовою бригадою.

З 30 березня до 2 квітня підрозділи під керівництвом Михайла Сидоренка перейшли в наступ та звільнили низку населених пунктів Київської області, зокрема взяли під контроль стратегічний населений пункт – місто Іванків.

Крім того, підрозділи під командуванням полковника відбили масований наступ ворога та втримали рубежі біля Покровського Донецької області.

Президент також надав низці військовослужбовців звання бригадного генерала.

Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання
Фото: president.gov.ua
Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання
Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання
Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання
Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та присвоїв військові звання

Президент Володимир Зеленський 12 грудня привітав українських воїнів із Днем Сухопутних військ Збройних сил України.

Вітальний допис з'явився в понеділок у Telegram президента разом із тематичними кадрами воєнної України.

Підтримка США впливає на завершення війни Росії проти України.

Це один з вирішальних чинників, сказав президент Володимир Зеленський у спецвипуску шоу Netflix "Мій наступний гість не потребує представлення".

Якщо зміниться політичний клімат у США, зокрема в Конгресі, це може сильно вплинути на допомогу Україні.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вручив військовослужбовцям високі державні нагороди: фото й відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути