вівторок, 22 листопада 2022 08:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Загроза радіаційної катастрофи на ЗАЕС: в ISW розкрили мету Росії

Загроза радіаційної катастрофи на ЗАЕС: в ISW розкрили мету Росії
На майданчиках Запорізької АЕС 20 листопада зафіксовано щонайменше 12 "прильотів". Фото: mind.ua

Отримавши контроль над ядерним активом у тимчасово захопленому Енергодарі, Кремль намагається змусити міжнародну спільноту частково визнати анексію територій України.

Заяви Російської Федерації про загрозу ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції спрямовані на дискредитацію України і підрив підтримки Києва Заходом, йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Два дні обстрілів на Запорізькій атомній електростанції спричинили там значні пошкодження. Водночас Міжнародне агентство з атомної енергії заявило 21 листопада, що безпосередніх загроз для ядерної безпеки немає, і що цілісність усіх шести ядерних реакторів, а також сховищ відпрацьованого та свіжого ядерного палива залишається безкомпромісною, незважаючи на інтенсивні обстріли", ‒ йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіна критикують: РФ посилює контроль над інфопростором

Аналітики звернули увагу, що голова російського Росатому Олексій Ліхачов попередив про ядерну катастрофу на ЗАЕС, а російські військові блогери значно розширили його заяви та закликали перевести всі українські АЕС на російську експлуатацію.

"Самі артилерійські удари навряд чи зможуть пробити захисну оболонку, яка захищає кожен ядерний реактор. Натомість вони створюють більшу загрозу для сховищ відпрацьованого ядерного палива, що може призвести до витоку радіоактивних матеріалів і викликати радіологічну катастрофу, а не ядерну", ‒ вважають експерти.

Подальше ототожнення радіологічної та ядерної аварій і постійне обговорення загрози катастрофи на ЗАЕС, ймовірно, є частиною ширшої російської інформаційної операції, спрямованої на підрив підтримки України з боку Заходу і представлення російського контролю над станцією як необхідного для уникнення ядерної катастрофи з метою подальшої консолідації операційного та адміністративного контролю над українськими ядерними активами.

"Таким чином Росія намагається змусити міжнародну спільноту хоча б опосередковано визнати російську анексію української території", – підсумували в ISW.

Російські військові весь ранок 20 листопада обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано щонайменше 12 "прильотів" на майданчик АЕС, повідомили в компанії "Енергоатом".

Росія та Україна звинуватили в обстрілах на ЗАЕС одна одну.

Нещодавній обстріл у тимчасово захопленому Енергодарі пошкодив інфраструктуру Запорізької атомної електростанції. Один російський "воєнкор" стверджував, що вогонь вели з території, контрольованої Росією, але більшість російських джерел звинувачують ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Загроза радіаційної катастрофи на ЗАЕС: в ISW розкрили мету Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути