пʼятниця, 09 квітня 2021 10:28

Загибель дитини на Донбасі: ОБСЄ побувала на місці вибуху

Загибель дитини на Донбасі: ОБСЄ побувала на місці вибуху
Українці спростували російську версію загибелі дитини на Донбасі Фото: hromadske.radio

Спостерігачі ОБСЄ побували на місці вибуху в непідконтрольному уряду України селищі Олександрівське на Донеччині, де загинув 5-річний хлопчик. РФ звинуватила в обстрілі ЗСУ й почала поширювати фейки. Однак українська сторона спростувала свою причетність.

Їм удалося поспілкуватися з рідними дитини, ідеться у звіті ОБСЄ від 8 квітня.

Там нагадали, що в Єнакієвому батьки хлопчика надали медичне свідоцтво, у якому вказано, що він помер 2 квітня від вибухової травми й багатьох осколкових поранень. Того ж дня спостерігачі відвідали будинок на північній околиці Олександрівського, де дитина гостювала на момент загибелі.

В ОБСЄ підкреслюють, що зафіксували численні отвори від 2 мм до 7 см завширшки на головних воротах дерев'яного сараю, на двох металевих баках для води й у дерев'яному паркані довкола саду. Отвори виявили й у двох південно-західних і південній стінах будинку, на вхідних металевих дверях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцевий мешканець під час обстрілу зазнав поранень

Також зазначають про три розбиті віконних скла в південно-західній стіні будинку. Усередині ж спостерігачі бачили отвір у стелі кухні та ще два у вітальні й у південно-західній частині дому.

"Встановити, із якого саме озброєння боєприпас зробив воронку, було неможливо. За оцінюванням, усі зазначені ушкодження з'явилися недавно, імовірно, унаслідок розлітання уламків", – ідеться в повідомленні.

Також спостерігачі ОБСЄ поспілкувалися з бабою хлопчика, яка теж зазнала поранень.

"Бачили поріз і синяк за її вухом. За інформацією, це від скла з розбитого вікна", – підсумували в місії.

В ОРДЛО і Росії активно поширюють інформацію, що вибуховий пристрій, на якому підірвалася дитина, нібито скинув безпілотник Збройних сил України. При цьому доказів щодо причетності до події української сторони не надали. Через віддаленість населеного пункту від лінії зіткнення сторін та безпідставність звинувачення, українська сторона категорично заперечує свою причетність. Міноборони наголошує, що подібне є типовою практикою окупантів. Поширюють брехню про Україну та її військовослужбовців, але особливо цинічно використовують тему дітей: від "розіп'ятого хлопчика" 2014-го - до трагічної загибелі цими днями дитини від вибухівки.

Зараз ви читаєте новину «Загибель дитини на Донбасі: ОБСЄ побувала на місці вибуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути