Ексклюзиви
пʼятниця, 17 березня 2023 08:41

Спецтема: Війна Росії проти України

За зразком КДБ: аналітики прокоментували контроль ФСБ над російською оборонною промисловістю

За зразком КДБ: аналітики прокоментували контроль ФСБ над російською оборонною промисловістю
На багатьох зразках військової техніки РФ виявлено маркування ФСБ. Фото: t.me/militarymediacenter

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) прокоментували дані українського Генштабу про те, що на компонентах російського озброєння, що потрапило в руки українських військових, виявлено маркування ФСБ.

Це свідчить про те, що спецслужба, ймовірно, намагається контролювати російську оборонну промисловість. Так само, як це робив КДБ в радянські часи. Про це йдеться у новому зведенні ISW.

Маркування ФСБ знайшли, зокрема, на деяких компонентах танків Т-90М і на мікросхемах в іншій техніці. За даними Генштабу ЗСУ, таке маркування означає, що ФСБ провела перевірку обладнання і його компонентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб розвіяв міф про "непереможні" російські танки і показав металобрухт

Аналітики ISW вважають, що це свідчить про далекосяжні наслідки для відносин між ФСБ, російським військово-промисловим комплексом і військовими РФ.

"Або директор ФСБ Олександр Бортніков доручив ФСБ провести ці розслідування за вказівкою президента Росії Володимира Путіна, або Бортніков видав це розпорядження незалежно від Путіна. У будь-якому випадку ФСБ, схоже, безпосередньо втручається у внутрішню роботу російського ВПК, ймовірно, проникаючи в процеси придбання та перевірки обладнання", ‒ йдеться у повідомленні ISW.

Аналітики також нагадують, що свого часу КДБ так само контролював радянську армію і оборонну промисловість.

На російських танках Т-90М апаратура позначена символікою ФСБ. Українські військові знайшли їх не тільки на цілих агрегатах, а навіть на мікросхемах озброєння.

Про це повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ старший лейтенант Андрій Рудик.

Зараз ви читаєте новину «За зразком КДБ: аналітики прокоментували контроль ФСБ над російською оборонною промисловістю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути