пʼятниця, 08 листопада 2013 11:34

З унікального музею у Черкасах професор таки забрала половину колекції вишитих рушників

8 листопада з Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького колишня професор 77-річна Світлана Китова забрала половину експонатів з музею вишитого рушника, який створила понад 20 років тому. Деяким речам понад 100 років і мають неабияку цінність.

Адміністрація закладу стверджує, що ніколи не йшлося про приватну колекцію. Два тижні тому Світлана Андріївна разом з онуком 33-річним Дмитром Китовим без попередження забрали два пакети із рушниками. Через це між ними і закладом виник конфлікт. Дмитро, який представляє Світлану Китову, обіцяв навіть звертатися до суду, якщо справу не вирішать мирним шляхом.

"Днями адміністрація вишу попросила прийти на переговори щодо мирного урегулювання. Мова йшла про те, що не годиться питання вирішувати таким чином. Після цього зібралися в аудиторії з комісією. Експозицію ділили 7 і 8 листопада по півдня. Поділили майже навпіл. Орієнтувалися за нашими каталогами 1998 року і вивішеній експозиції, яка була при Світлані Андріївні. Вийшло забрати всі речі, які вона вважала своїми та ще із запасників. Це не лише рушники, а й глеки, ложки, макітри, прядки, ярмо. Останнє Світлана Андріївна наприкінці 80-х привезла звідкись автобусом. Речі помістилися десь у восьми пакетах", - повідомив телефоном Дмитро Китов.

За словами завідуючого кафедрою української літератури та компаративістики 59-річного Володимира Поліщука, Світлана Китова забрала понад 520 рушників та речей вжитку.

"Поділили нормально. Світлана Андріївна була весь час присутня. Буквально по кожній одиниці відбирали, які речі її, які залишаються в університеті. Були й спірні питання, але і їх вирішили спокійно. В нас залишилося трохи менше експонатів. Ми склали акт, що й скільки вони забрали. І Китова залишила відповідну розписку, яка закінчується словами, що "претензій до університету вона немає". Так що розійшлися мирно. Сьогодні все облікуємо і все буде нормально. Старшого лаборанта нашої кафедри призначаємо відповідальною особою. Музеєм займатиметься викладач фольклористики. Щодо експозиції, то в нас достатньо амбітні плани. Ми обов'язково відновимо музей, щоб він був не лише не гірший, а навіть кращий. Цього року студенти змогли принести в музей близько 200 рушників. Так що найближчими місяцями-роками ми це зробимо", - розповів Cazeta.ua Володимир Трохимович.

У музеї були зібрані рушники із Черкащини, Чернігівщини, Кіровоградщини, Полтавщини, Дніпропетровщини та Житомирщини. У вересні 2011 року в експозиції було понад 500 оберегів кінця XIX — початку XX ст. Іще скільки ж у запасниках. Рушники Світлана Китова збирала по людях і купувала на базарах. Згодом до цього долучили студентів, практикою яких ще 2011 року керувала Китова. Опісля професор вийшла на заслужений відпочинок. Дмитро Китов планує створити інтернет-музей імені Світлани Китової. Всі речі поки що будуть знаходитися вдома у Світлани Китової.

Зараз ви читаєте новину «З унікального музею у Черкасах професор таки забрала половину колекції вишитих рушників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути