середа, 18 грудня 2013 04:51

"Вважається, що у нас в шахті газу немає" - потерпілі від вибуху метану на Донбасі
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Стан двох гірників, постраждалих під час вибуху в приватній шахті "Свято-Покровська" (у Донецькій області, недалеко від міста Білозерське) лікарі оцінюють як середньої важкості. Загрози для життя шахтарів немає.

Вибух газо-метановой суміші стався 16 грудня об 11.44, після чого почалася пожежа. 11 гірників звернулися в обласну лікарню профзахворювань з підозрою на отруєння газом. Їх стан задовільний. Ще четверо чоловік загинули - 28-річний Олександр Морозов, 24-річний Володимир Тернов, 26-річний Євген Новосад, 50-річний Марсель Александров.

- Все було нормально, аж раптом - бах, і полетіли. Коли опритомнів, відчув гаряче повітря - нічим було дихати, - розповідає Олександр Костенюк, 35-річний горнорабочий.

- Все болить, - говорить його колега Віталій Шур, 41 рік, - чоловік з переломом шиї, - Пам'ятаю різкий хопок, пил, шлакоблок з перемички розсипався та мене побило. Ніякої тривоги не було, адже вважається, що у нас газу в шахті немає. Напевно, з кинутого вироблення, яке є поруч, цей метан просочився. До нього не можна було підходити. Але ми думали, що до того штреку ще десь 20 метрів. Начальник попередив, що якщо тільки з'являться коричневі плями на вугіллі – треба йти, але жодних плям не було. Рятувальники, датчики - все було в нас, але нічого не передбачало біди.

- Після вибуху нас ніхто не повідомив - через п'ять годин після аварії ми випадково дізналися про аварію від сусідів, навіть не знали в якій лікарні шукати своїх, - обурена дружина Костенюка - 30-річна Тетяна.

Жінки кажуть, що не пустять чоловіків в шахту після одужання. Але чоловіки вже зараз запевняють, що повернуться, бо іншої роботи в районі неможливо знайти. У Віталія Шура є двоє дітей - 18-річний та 19-річний сини студенти, за навчання яких доводиться платити. В Олександра Костенюка є троє синів - 12, 5 та 2 років.

- Цих хлопців кидало по усьому штреку вибуховою хвилею. Вони отримали не лише опіки 20% поверхні тіла, але й механічні ушкодження - у тому числі, забиття голови. А у одного з них є ушкодження шиї з переломом остістих відростків та ще перелом на руці. Ще обстежуватимемо, робитимемо томографію. Опіки не глибокі, але в тканині спини, рук увійшов вугільний пил. Надалі, якщо знадобиться займемося реабілітацією, - розповів Gazeta.ua керівник Донецького опікового центру Інституту невідкладної і відновної хірургії ім. Гусака Еміль Фисталь.

Шахта "Свято-Покровськая" не вважається вибухонебезпечною. За словами потерпілих, техніку безпеки там не порушували. У момент вибуху бригада знаходилася на глибині 300 метрів. Працювали відбійними молотками. Робітники кажуть, що зарпату їм платили без затримок – отримували від 4 тисяч грн на місяць.

За офіційною інформацією, пожежа сталася в тупиковому виробленні. Причина - раптовий викид метану. На момент аварії в шахті знаходилися 28 чоловік, а безпосередньо на аварійній ділянці - 12 чоловік. Як повідомили в департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації, при ліквідації наслідків аварії постраждали ще й двоє рятувальників. Вони отруїлися газом, стан лікарі оцінюють як середнього ступеню важкості. Бійці ВГСЧ знаходяться в стаціонарі Донецького обласного клінічного територіального медичного об'єднання.

Шахта відкрилася в червні. Належить ТОВ "Техінновація". Сайт "Наші гроші" з'ясував, що засновниками ТОВ "Техінновація" є донеччани Микола Голіков та Лариса Попова. Остання відома, як начальник відділу випробувань продукції і сировини держпідприємства "Донецький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації".

Матеріальної допомоги від власників підприємства потерпілі доки не отримали, але їм обіцяють компенсувати витрати на лікування та відновлення здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"Вважається, що у нас в шахті газу немає" - потерпілі від вибуху метану на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути