Ексклюзиви
четвер, 03 серпня 2023 08:01

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ відбивають російські атаки біля Куп'янська та Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

У районі Куп'янська та Кремінної російські загарбники намагаються наступати.

Водночас українські війська просуваються під Бахмутом. Позиційні бої тривають біля Кліщіївки. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Російські війська 2 серпня продовжували наступальні дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове та заявляють, що досягли там успіхів. Російські військові блогери стверджували, що війська РФ продовжували успішний наступ на Куп'янськ. Один з "воєнкорів" повідомив, що російські війська просунулися до східного берега річки Оскіл.

У Міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного угруповання військ, у тому числі 1-а гвардійська танкова армія (Західний військовий округ), покращили свої тактичні позиції в районі Тимківки, Новоселівського, а також у лісистій місцевості в напрямку Куземівки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

Українські війська здійснили обмежені контратаки на лінії Куп'янськ-Сватове, але не зробили заявлених або підтверджених наступів 2 серпня. Один з російських військових блогерів писав, що українці накопичують сили в цьому районі, готуючись до великої контратаки. У російському Міноборони також заявили, що сили РФ відбили українські атаки біля Новоселівського, а російський "воєнкор" стверджував, що українські сили невдало атакували на північ від Куземівки.

Російські війська досягли підтверджених успіхів у районі Кремінної. Геолокаційні кадри показують, що приблизно 31 липня російські війська незначно просунулися на південь від Білогорівки, що за 10 км на південь від Кремінної.

Російські військові блогери стверджують, що війська РФ продовжують успішні атаки на українські позиції на захід від Кремінної біля Торського та на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісу. Речник російського угруповання військ "Центр" Олександр Савчук також заявив, що його підрозділи захопили сім українських опорних пунктів поблизу Кармазинівки та Червонопопівки.

У Міноборони РФ також стверджували, що російські війська відбили невдалі атаки українських військ на північний захід від Кремінної біля Нововодяного, на захід від Кремінної в районі Торського та на південний захід біля Серебрянського лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти "мобілізують" в'язнів так званої ДНР – зведення Генштабу

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська 2 серпня продовжили наступальні дії біля Бахмута і просунулися в цьому районі. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська вели наступальні дії на південь від Бахмута.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії біля Бахмута
Бойові дії біля Бахмута

Пов'язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що українські сили атакували кілька російських позицій уздовж лінії Андріївка-Курдюмівка і просунулися на північ від Курдюмівки. Він стверджує, що ситуація в Бахмуті стабілізувалася, а російські та українські сили ведуть позиційні бої поблизу Кліщіївки. Інший "воєнкор" стверджував, що українські сили провели невдалі контратаки біля Майорського.

Російські війська 2 серпня продовжили наземні атаки в районі Бахмута, але не робили заявлених або підтверджених наступів. У Генштабі України повідомляли, що війська РФ вели безуспішні наступальні дії на північ і захід від Кліщіївки, на південь від Андріївки, на північний захід і захід від Курдюмівки.

За даними українського Генштабу, російські війська відступили з позицій на південь від Андріївки. Російський військовий блогер стверджував, що сили РФ контратакували на північ і захід від Кліщіївки. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що російські війська посилили артилерійський вогонь на Бахмутському напрямку.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Українські сили 2 серпня здійснили наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, але не просувалися там. У Міноборони Росії стверджували, що сили РФ відбили українські атаки поблизу Красногорівки, Мар'їнки та Старомихайлівки.

Російський військовий блогер заявив, що українські сили провели безуспішні контратаки поблизу Мар'їнки. Інший "воєнкор" стверджував, що українські війська закріпилися на позиціях біля Невельського і намагаються наступати в районі Новомихайлівки.

Сили РФ також підтвердили просування в районі Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, показують, що російські сили просунулися на північ від Водяного. Український Генштаб заявив, що ЗСУ відбили російські наземні атаки поблизу Авдіївки та Мар'їнки. Російський медіа-агрегатор і військовий блогер стверджували, що російські сили безуспішно атакували поблизу Мар'їнки та Побєди.

Бойові дії на півдні України

Українські війська продовжують контрнаступальні дії у західній частині Донецької та на сході Запорізької області. 2 серпня ЗСУ не робили жодного підтвердженого чи заявленого наступу. У Генштабі України повідомили, що українські війська вели контрнаступальні операції на Бердянському напрямку.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв у Запорізькій області
Карта боїв у Запорізькій області

Російські джерела стверджували, що війська РФ відбили українську атаку біля Урожайного та на захід від Старомайорського. Російський агрегатор новин заявив, що позиційні бої тривають біля Старомайорського.

Сили РФ також здійснили обмежені наземні атаки в районі західної Донецької та східної Запорізької області. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції на схід і захід від Старомайорського та на північ від Урожайного.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Миколаївській та Херсонській областях
Ситуація у Миколаївській та Херсонській областях

Деякі російські військові блогери стверджували, що українські війська утримують північну частину Старомайорського, тоді як російські війська контролюють висоти та поля на південь від села та все Урожайне. Один з російських "воєнкорів" стверджував, що більша частина Старомайорського залишається під сумнівом.

Українські війська проводили контрнаступальні дії в західній частині Запорізької області. За даними ЗСУ, українські війська проводили контрнаступальні дії на Мелітопольському напрямку. Міноборони РФ та інші російські джерела стверджували, що російські сили відбили невеликі українські атаки поблизу Роботиного та П'ятихаток.

Російське джерело заявило, що українські війська завдали ракетного удару по окупованому Криму. Пов'язаний з Кремлем військовий блогер 2 серпня заявив, що українські війська завдали ракетного удару по аеродрому Гвардійське (приблизно 15 км на північ від Сімферополя), але ракета нібито впала поблизу аеродрому.

Протягом минулої доби Росія вдарила по Україні іранськими БпЛА. Українська протиповітряна оборона знищила 23 ударних безпілотники, повідомив уранці 3 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

Ворог також завдав п'ять ракетних, 89 авіаційних ударів та здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ відбивають російські атаки біля Куп'янська та Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути