понеділок, 24 жовтня 2022 06:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Вісім місяців війни: важкий шлях боротьби українців у фото
63

24 жовтня виповнюється вісім місяців з дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Сили оборони намагаються переламати хід війни, витісняючи супротивника з півдня та сходу. Тримають тил і цивільні. Адже сьогодні кожен українець – на лінії вогню, і кожен із нас – кіборг. Gazeta.ua зібрала кадри подій останніх важких восьми місяців боротьби.

З дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України минуло вже вісім місяців
Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
З дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України минуло вже вісім місяців
З дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України минуло вже вісім місяців
З дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України минуло вже вісім місяців
З дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України минуло вже вісім місяців

Від початку осені ситуація на передовій значно змінилася. Український контрнаступ у вересні дозволив деокупувати значні території на півдні та сході.

З початку осені Збройні сили України звільнили 544 населені пункти Харківщини. Сьогодні в російській окупації лишається 1,8% території області – 32 населені пункти.

Також деокуповані 88 населених пунктів на Херсонщині. Тут проживає 11 827 цивільних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шлях нашої держави – це шлях незалежності" – Зеленський показав нові щемкі кадри війни

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України, зокрема й обронців Азовсталі, обміняли на затриманого за держзраду народного депутата Віктора Медведчука. Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого "засудили" до смертної кари в так званій ДНР.

За вісім місяців війни Україна втратила понад дев'ять тисяч військових. Точна кількість поки невідома через неможливість підрахувати загиблих під час оборони Маріуполя, за словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю французьким медіа наголосив, що з початку російського вторгнення загинуло вп'ятеро менше українських захисників, ніж окупантів.

Втрати противника значно вищі, за даними Міноборони. Станом на 23 жовтня це 67 470 ліквідованих. Російська сторона замовчує і занижує цифри. І відмовляється забирати тіла своїх бійців.

Після закінчення війни Росії проти України між країнами не буде колишніх відносин. Бо українці не вибачать росіян, які намагаються знищити їх як націю.

Але рано чи пізно Росію очолять люди, з якими Україна в тому чи іншому вигляді спілкуватиметься. Про це в інтерв'ю для канадських телеканалів CTV та CBC заявив президент Володимир Зеленський,.

Коли Росія поверне території у міжнародно визнаних кордонах від 1991 року, тоді Україна скаже, в якому форматі і з ким готова говорити, додав Зеленський. Вважає, що безповоротним моментом в історії можливих переговорів з російським лідером Володимиром Путіним стало проведення так званих референдумів на окупованих територіях України.

Зараз ви читаєте новину «Вісім місяців війни: важкий шлях боротьби українців у фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути