вівторок, 24 січня 2012 11:10

Винуватця болгарських заворушень посадили на 3,5 роки

Винуватця болгарських заворушень посадили на 3,5 роки

У Болгарії районний суд міста Асеновград засудив до 3,5 років циганського барона Кирила Рашкова, відомого також як Цар Кіро, що став головним винуватцем подій у селі Катуніца поблизу Пловдіва у вересні минулого року, через яких по всій країні пройшли масові антициганських погроми.

Приводом до хвилювань послужила загибель 19-річного жителя села Ангела Петрова, збитого насмерть мікроавтобусом, яким керував підручний Рашкова. Спочатку у зв'язку з цією справою був затриманий 26-річний онук Рашкова, який, як запевняв дядько загиблого, раніше погрожував його племіннику фізичною розправою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни і футбольні фанати палили будинки циган

Згодом був затриманий сам циганський барон, який погрожував родичам загиблого, а також підозрювався в ухиленні від сплати податків. Суд зобов'язав лідера циган виплатити потерпілим компенсацію в розмірі 2 тисяч левів (1 тисяча євро).

Тим часом інцидент спровокував хвилю антициганських протестів, що прокотилися по всій країні. Жителі міст виходили на вулиці і вимагали у влади рішення циганського питання.

Через кілька днів після загибелі Ангела Петрова в Катуніцу прибули сотні футбольних фанатів, націоналістів і байкерів. Вони почали підпалювати автомобілі і закидати пляшками із запальною сумішшю циганські котеджі. Були підпалені і кілька будинків Рашкова.

У Пловдиві в мітингу взяли участь близько трьох тисяч людей, ще близько тисячі вийшли на вулиці Варни і столиці країни Софії. За даними правоохоронних органів, в Пловдиві, Пльовні, Варні, Бургасі та Софії протестувальники намагалися здійснити напади на місця компактного проживання циган і вступали в сутички з поліцією і жандармерією.

В результаті заворушень від серцевого нападу помер 17-річний підліток. П'ятеро людей, у тому числі троє поліцейських, отримали поранення. Понад 100 протестувальників були затримані.

Зараз ви читаєте новину «Винуватця болгарських заворушень посадили на 3,5 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути