Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2011 15:32

Циганські погроми в Болгарії: поліція заарештувала більше сотні людей

Циганські погроми в Болгарії: поліція заарештувала більше сотні людей

У ніч на вівторок в Болгарії пройшли численні антициганські акції протестів, які переросли у вуличні заворушення. Поліція заарештувала більше сотні людей, які брали участь у демонстраціях у кількох містах країни. Акції протесту розгорілися після смерті 19-річного юнака, якого імовірно збили цигани.

Тільки в Софії на вулиці вийшли від півтори до двох тисяч осіб. У місті Пловдив, яке стало центром міжетнічних зіткнень, в акціях протесту взяли участь більше трьох тисяч людей. У Варні на вулиці вийшли близько тисячі демонстрантів.

За даними поліції, серед протестуючих були футбольні фанати та представники радикально правих угруповань, а також члени націоналістичної партії "ВМРО - Болгарське національне рух". Член партії ВМРО і кандидат в мери Варни Костадін Костадінов був заарештований.

Наймолодшим учасником заворушень, за словами генерального секретаря міністерства внутрішніх справ Болгарії Калина Георгієва, виявився 12-річний хлопчик. Під час зіткнень з поліцією хлопчик закидав своїх супротивників камінням. Георгієв заявив, що батьки дитини будуть нести відповідальність за його дії.

В ході демонстрацій, які планувалися як мирний виступ, активісти спробували напасти на циган. У Варні близько 500 осіб увірвалися у циганський квартал і почали бити вікна в магазинах і житлових будинках.

За словами учасників акцій протесту, мешканці кварталу були готові до нападів і озброїлися сокирами, лопатами, палицями, а також вогнепальною зброєю. Поліції вдалося розняти демонстрантів і циган майже відразу після початку сутичок.

Хулігани також розгромили декілька вуличних кафе в Софії і закидали камінням мечеть. За словами міністра внутрішніх справ, учасники протестів дзвонили в поліцію і повідомляли про вигадані злочини, щоб відволікти поліцію від заворушень.

У ході зіткнень двоє поліцейських отримали поранення.

Причиною масових акцій протесту стало вбивство 19-річного Ангела Петрова в селі Катуніца, розташованому неподалік від міста Пловдив. Петров був убитий в п'ятницю увечері. У його смерті звинувачують помічників циганського барона Кирила Рашкова, також відомого як Цар Кіро: за словами очевидців, вони переїхали молоду людину на своєму мікроавтобусі.

Ще в суботу футбольні фанати почали підпалювати на території Рашкова, а в неділю на похоронах загиблого молодого чоловіка в Пловдиві почалася перша демонстрація. Тоді поліції вдалося запобігти зіткненню демонстрантів і циган.

Президент республіки Георгій Пирванов і прем'єр-міністр Бойко Борисов в понеділок особисто приїхали в Пловдив, щоб заспокоїти співгромадян, але це не допомогло уникнути міжетнічних зіткнень в місті.

Зараз ви читаєте новину «Циганські погроми в Болгарії: поліція заарештувала більше сотні людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути