Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 09:01

Він багато знав: екс-депутата Держдуми розстріляли біля готелю в Україні
9

Автор: Утро
  Денис Вороненков заявив про переслідування з боку Федеральної служби безпеки і емігрував до України разом із дружиною  Марією Максаковою.  Погодився дати свідчення у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича
Денис Вороненков заявив про переслідування з боку Федеральної служби безпеки і емігрував до України разом із дружиною Марією Максаковою. Погодився дати свідчення у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича

23 березня 2017 року біля столичного готелю "Прем'єр палац" убили колишнього депутата російської Держдуми Дениса Вороненкова, 45 років. Близько 11:30 біля входу в готель кілер вистрелив майже впритул та намагався втекти, його застрелив охоронець Вороненкова.

Денис Вороненков був депутатом російської Держдуми від Комуністичної партії. Входив до комітету з питань безпеки і протидії корупції. У жовтні 2016-го заявив про переслідування з боку Федеральної служби безпеки і емігрував до України разом із дружиною Марією Максаковою — оперною співачкою, депутатом Держдуми від "Єдиної Росії". Прийняв українське громадянство і погодився дати свідчення у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вороненкова намагалися вбити 10 років

"Денис володів величезною кількістю інформації про контрабандні фінансові потоки на транскордонні, котрі йдуть між Росією та іншими країнами, в тому числі Україною. Оскільки на таких потоках побудоване фінансування війни на Донбасі, то ця інформація могла спровокувати нові кримінальні справи", - вважає російський опозиціонер Ілля Пономарьов, передає ТСН.

Про розкриття вбивства Вороненкова у Генеральній прокуратурі України прозвітували ще торік восени, а головним підозрюваним замовником у версії слідства є Володимир Тюрін – кримінальний авторитет і перший чоловік Марії Максакової. Убив Вороненкова українець Павло Паршов. Він був завербований російськими спецслужбами, за версією українського слідства.

Дениса Вороненкова 23 березня 2017 року  кілер убив  біля столичного готелю "Прем'єр палац"
Фото: Сегодня
Дениса Вороненкова 23 березня 2017 року  кілер убив  біля столичного готелю "Прем'єр палац"
Дениса Вороненкова 23 березня 2017 року  кілер убив  біля столичного готелю "Прем'єр палац"
 Дениса Вороненкова поховали на Звіринецькому кладовищі в Києві. Перед тим його відспівували   у Володимирському соборі
Марія  Максакова привела сина Івана на могилу батька

"План убивства підготувала Федеральна служба безпеки РФ і керівники злочинного світу. Фактичним замовником став Володимир Тюрін, підконтрольний російським силовикам кримінальний авторитет. Він вісім років тому був цивільним чоловіком Марії Максакової. Бачимо переплетіння особистих інтересів і помсту ФСБ. Цю службу Вороненков звинуватив у корупції та відстоюванні інтересів вищого керівництва", - говорив тоді генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Реальним замовником цього злочину були абсолютно інші люди, котрі мали важелі впливу на пана Тюріна. А хто має вплив на найкрупнішого кримінального авторитета? Безумовно, влада", - додає Ілля Пономарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко показав передсмертне смс-повідомлення Вороненкова

Тюрін оголошений у міжнародний розшук.

"Я не виключаю заочного, але розраховую на очне засудження – розраховуємо на оперативну удачу", - пояснив генпрокурор Юрій Луценко.

Обвинувачення з боку України Володимир Тюрін називає "маренням сивої кобили".

Вдова Вороненкова каже, що в Україні залишиться назавжди. Жінка живе у орендованій квартирі, виховує сина 2-річного Івана. Донька та син від Тюріна живуть із батьком. Марія не бачила їх уже рік. Сподівається, її першого чоловіка судитимуть в Україні.

"Це просто сатана! Тюрін мені ще SMS-ку прислав: "Не сатаній, знай, живи!". Як це розцінювати Він просто переламав усе! У нього був конфлікт із Денисом, цей конфлікт усі прекрасно спостерігали: дзвонив, кричав, вистежував його. Звісно, він ненавидів Дениса. І вирішив — так не діставайся ж ти нікому", - говорить Марія Максакова, передає ТСН.

Окрім 2-річного Івана, у загиблого лишилися ще двоє дочок від попереднього шлюбу.

25 березня 2017 року Дениса Вороненкова поховали на Звіринецькому кладовищі в Києві. Перед тим його відспівували у Володимирському соборі. Попрощатися із екс-депутатом прийшли майже сотня людей. Серед них екс-депутат Держдуми РФ від Новосибірська Ілля Пономарьов, нині живе в еміграції (із ним Вороненков мав зустрітися перед тим, як його застрелили). Також на церемонії була російська активістка Ольга Курносова та народний депутат України Антон Геращенко, журналіст Дмитро Гордон.

Зараз ви читаєте новину «Він багато знав: екс-депутата Держдуми розстріляли біля готелю в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути