Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2021 15:42

Відпочивальник зник у штормовому морі: як не стати жертвою власної легковажності

Відпочивальник зник у штормовому морі: як не стати жертвою власної легковажності
242 дорослих і 39 дітей загибли на воді від початку літа станом на 6 липня. Рятувальники зауликають не забувати про правила безпечної поведінки. Фото: t.me/mvs_ukraine

8 липня в морі в Бердянську на Запоріжжі зник відпочивальник із Харківщини. Він вирішив скупатися в шторм.

Очевидці викликали рятувальників. Ті намагаються відшукати людину, але пошуки ускладнюються складними погодніми умовами та наявністю бунів. Шансів знайти відпочивальника живим катастрофічно мало.

Легковажність під час відпочинку на воді призводить до трагедій найчастіше. У штормову вітряну погоду взагалі не можна заходити у воду. Вирушаючи на відпочинок до води, потрібно пам'ятати кілька обов'язкових правили, які допоможуть вберегти життя, розповів Gazeta.ua Сергій Данілін із ДСНС у Тернопільській області.

Радить купатися вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижчою від 17...19°С, плавати можна не більш як 20 хв.

"Краще починати з 3-5 хвилин і поступово збільшувати час. Не слід доводити себе до ознобу. При переохолодженні можна знепритомніти, перестати дихати, може судомити. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин. Не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що веде за собою припинення дихання", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12-річного школяра, який пішов грати у футбол, знайшли в ставку

Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, безпечне місце для купання необхідно вибирати з поступовим схилом та твердим чистим дном. У воду заходити обережно.

"Не влаштовуйте грубі ігри на воді. Не можна підпливати під тих, хто купається, хапати їх за ноги, "топити", подавати помилкові сигнали про допомогу і так далі. Обережно плавайте на надувних матрацах та іграшках. Вітром або плином їх може віднести далеко від берега, а хвилею - захлеснути. З них може вийти повітря, і вони втратять плавучість. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, які спеціально необладнані. Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч могли щось вкинути у воду або плином могло принести корчі. Не запливайте далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил. Купання із маскою, трубкою і ластами, потребує обережності. Не плавайте з трубкою при сильному хвилюванні води. Плавати треба тільки уздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога за потреби. Не наближайтеся до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу", - розповів Сергій Данілін.

Додав, що одразу потрібно викликати рятувальників, якщо стали свідком утоплення. Рятувати самотужки можна, тільки якщо впевнені у власних силах. В іншому разі не варто, бо є ризик загинути обом. До людини, що тоне, підпливати потрібно зі спини. Бо вона налякана, хапатиметься за вас і потягне на дно.

У курортній Кирилівці Запорізької області у морі виявили непритомного 17-річного підлітка. До цього його розшукували друзі, з якими він відпочивав. Очевидці побачили тіло парубка у воді та витягли його на берег. Викликали медиків. Ті намагалися реанімувати підлітка, але він помер. Для встановлення причини смерті тіло загиблого направили на судово-медичну експертизу. Попередня причина – утоплення.

Зараз ви читаєте новину «Відпочивальник зник у штормовому морі: як не стати жертвою власної легковажності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути