пʼятниця, 02 грудня 2022 15:28

Відключення світла ‒ керівників обленерго попередили про відповідальність

Відключення світла ‒ керівників обленерго попередили про відповідальність
У міністерстві енергетики провели нараду щодо справедливості відключень світла й дотримання графіків. Фото: facebook.com/minenergoUkraine

За недотримання графіків відключень електроенергії персональну відповідальність нестимуть керівники компаній ‒ операторів систем розподілу. Переважно це ‒ обленерго.

Про це йшлося під час наради, яку провів 2 грудня міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє пресслужба міненерго.

Говорли про "справедливу і рівномірну черговість розподілу використання доступної потужності та електроенергії між споживачами".

За словами міністра, минулого тижня кількість скарг від споживачів на недотримання графіків та несправедливості у черговості відключень зросла удвічі.

"І аналіз, який міненерго провело спільно з НКРЕКП та Держенергонаглядом свідчить, що невдоволення громадян обґрунтоване. Серед регіонів, з яких надходить найбільше скарг – Київ, Київська область, Полтава і Львів", ‒ зазначив Галущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ ризикує залишитися без опалення до весни – Кличко назвав причину

Він наголосив, що при відключенні електроенергії оператори мають керуватися справедливим підходом. Щоб усі споживачі перебували в рівних умовах.

"Якщо будуть встановлені факти зловживань, керівники компаній будуть нести персональну відповідальність", ‒ наголосив Галущенко.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма додав, що дотримання справедливості при постачанні електроенергії споживачам, а також заживлення об'єктів критичної інфраструктури – це питання національної безпеки.

"Воно контролюється на найвищому державному рівні і має неухильно забезпечуватись", ‒ сказав Шурма.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, комісія запроваджує персональну відповідальність керівників обленерго за невиконання нормативних документів щодо обмежень споживання.

Він також наголосив, що потрібно терміново виправити ситуацію із неналежною комунікацією. Адже багато скарг надходить через те, що людей не інформують про обсяги та графіки відключень.

"Також комісія звертає увагу операторів розподільчих мереж на необхідність врахування показників лічильників та застосування коефіцієнту зниження при виставленні рахунків споживачам "за усередненим споживанням" за листопад", ‒ йдеться у повідомленні міненерго.

Держенергонагляд разом з представникам НКРЕКП, Укренерго та СБУ збираються проводити позапланові перевірки дотримання графіків відключення електроенергії.

У четвер, 1 грудня, кількість відключених клієнтів від електроенергії у Києві знизилася у півтора разу – до 652 тис. з 953−958,5 тис. 29−30 листопада. Це майже графік, заявив гендиректор енергопостачальної компанії Yasno Сергій Коваленко.

Українцям варто не поспішати підключатися до мережі одразу після того, як увімкнули електроенергію. Також не потрібно користуватись електрообігрівачами, сказав гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко.

Зараз ви читаєте новину «Відключення світла ‒ керівників обленерго попередили про відповідальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути