понеділок, 29 серпня 2011 18:05

На Вінниччині селяни перекрили міжнародну трасу

29 серпня о 9.15 більше сотні жителів селища Вороновиця вийшли на центральний міжнародний автошлях та перекрили рух. Хочуть так привернути увагу влади, аби та заборонила новим власникам місцевої цукроварні порізати завод на металолом. Вороновиця від Вінниці за 25 км. Там проживає понад 6 тис. осіб.

"Нам обіцяли, що завод от-от запрацює. Замість того на самий день Незалежності його почали різати. Ми зібралися біля брами і хотіли перешкодити. Але охорона нас не пустила і вигнала з матами. Тоді ми попередили, що будемо перекривати трасу, щоб нас почули", - розповіла Мар'яна Кухарчук. Пропрацювала на Степанівському цукрозаводі 40 років. Всього там 400 робітників.

Селяни синхронно ходять по пішохідній зебрі один за одним. Носять плакати із світлих шпалер. Автомобілі змушені зупинятися. Вже за пів години зі сторони Вінниці накопичується із сотню машин.

"Цьому заводові вже 145 років. Його потужність — дві тисячі тон буряків на добу. Це наш годувальник. А тут якісь неуки хочуть набити собі кишені. Нас зовсім не мають за людей", - зазначила 55-річна Міла Зеть. Працювала на заводі інженером 32 роки.

Один водій не хоче зупинятися та повільно їде на людей. Натовп кидається на машину, починає лаятися з шофером. Втручається міліція. Всього приїхало близько двох десятків правоохоронців.

Ніхто із селян не знає назви фірми, яка викупила завод.

"Вони нам не представлялися. Чули, тільки що якась київська, ніби зветься "Ренесанс кепітал", - кажуть селяни.

Від керівництва заводу представника немає. Вінницька облдержадміністрація обіцяє зберегти цукроварню.

"31 серпня власники заводу прилетять з відпочинку і тоді ми розставимо всі крапки над "і". Поки що можу передати слова заступник губернатора, Івана Мовчана. Обіцяв, що ніхто цей завод не поріже. Він працюватиме", - сказав Василь Ковальчук, з Вінницької райдержадміністрації

Начальник управління громадської безпеки обласної міліції Володимир Лисий просив селян звільнити дорогу.

"Ми поставимо біля заводу цілодобову охорону. Доки не буде рішення господарського суду на завод ніхто не потрапить", - пообіцяв Лисий.

За 45 хвилин селяни розходяться. Кажуть, що повторять акцію протесту, якщо влада не виконає обіцянки.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині селяни перекрили міжнародну трасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути